Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full fart på hotat bad

KUNGSGÅRDENDe solar, leker, fikar, spelar fotboll och - så klart - badar. Besökarna på badet i Kungsgården just den här dagen är inte lika många som de brukar vara. Men i bassängen plaskar barnen för fullt.

Annons
I den 27-gradiga värmen är det här man vill vara. Den lite försiktigare nöjer sig kanske med att svalka av sig under duschen.

En timme in på eftermiddagen är det ungefär 70 personer här. Förra veckan var de dubbelt så många.

- Just den här veckan har nog många åkt bort på semester, tror Ewa Jäder.
Hon bor i Kungsgården, på gångavstånd från badet.
- Vi badar jämt här, säger hon och innefattar sonen Jesper i "vi".

Lånad tid
Men badet i Kungsgården lever på lånad tid. Det skulle egentligen ha varit igenbommat.

I maj beslutade kommunstyrelsen att den här sommaren skulle bli den sista. Men tack vare frivilliga insatser går det även i sommar att svalka sig med ett bassängdopp i Kungsgården.
Kommunen ställer upp med personal, något som för kommunen inte innebär någon extra kostnad eftersom det rör sig garantijobb för ungdomar.
Och kanske är sommarjobbet vid Kungsgårdens bad det bästa tänkbara.

- Det är det. Jag trodde först inte att jag skulle få sommarjobba här eftersom badet skulle läggas ner. Vi hade tur, säger Sara Pettersson och får medhåll av Therese Hedlund.

I egenskap av badvakter lapar de för tillfället sol medan de håller uppsikt över bassängen. De kommer båda från Storvik.

- Det vore väldigt tråkigt om badet försvann. Det finns inget riktigt bra alternativ här om man inte vill åka långt, säger Therese Hedlund.

Föredrar bassäng
Vid badet i Kungsgården finns två bassänger, en större bassäng med rutschkana och en för de allra minsta.

Gräsmattan ger plats åt många och det går att hitta skugga när värmen blir för tryckande. En liten kiosk finns vid entrén. Inträdet kostar 25 kronor för vuxna och tio för barn.

Kommunens alternativ vid en stängning är att göra i ordning badet i Korsika vid Storsjön. Där finns sedan en tid ett nytt reningsverk. Tidigare har avloppsvatten gått direkt ut i sjön vid Korsika.

Men Angelica Bengtsson och syskonen Maja och Ida Sundelin säger att de föredrar bassängbadet framför Storsjön.

- Det är roligare här. Vattnet är skönare och så går det att dyka bättre i pool, säger Ida Sundelin under en andningspaus ovan vattenytan.

Håller koll
Några som inte badar är Helena Jönsson och Gunilla Fluur som håller koll på telningarna från filten i gräset.

- Det är bra ordnat för alla här, både barn och vuxna. Det finns badvakter, bra toaletter, duschar och det är lätt att ha tillsyn. Sen går det att göra annat också, säger hon och nickar mot några barn som spelar fotboll på den stora gräsmattan, säger Gunilla Fluur.

Badet är på sommaren en träffpunkt för Kungsgårdsborna. Utflyttade bybor kommer också hit berättar de.

- Badet har funnits här så länge. Nu har vi det kvar på nåder. Vi kan bara hoppas att det ska få finnas kvar, säger Helena Jönsson.

SOFIA ÖHLANDER