Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige-ja till gasklockorna

GÄVLEEfter en taktisk triumfmanöver sa kommunfullmäktige i går ja till en satsning på 13,8 miljoner kronor i gasklockeområdet. Detta genom att den slutliga omröstning handlade om man skulle anta kommunstyrelsens beslut eller ett bantat förslag om satsningar från folkpartisten Kenth Lövgren.

Annons
Genom att först ställa folkpartistens förslag mot ett totalt avslag, där det förstnämnda vann med röstsiffrorna 27 mot 26 och 10 som avstod, så kom kommunstyrelsen undan en troligen jämn omröstning mellan ja- och nejsidan i frågan.
- Satsningen på gasklockeområdet går inte att göra när man inte har pengarna från en försäljning av Gävle Energi. Det tyckte flera borgerliga ledamöter under den andra stora frågan under kommunfullmäktige sent i går kväll.
De menade att man nu ser framför sig uteblivna satsningar på skolor, handikappade, energieffektivisering och försämringar inom omvårdnadsnämnden. Därför är det fel att lägga 13,8 miljoner kommunala kronor på en första etapp, på ett projekt som i sin helhet planeras kosta uppemot 100 miljoner kronor.
Även vänsterpartisterna ifrågasatte att man gör en satsning just nu, när man har dåligt med investeringspengar och när det är osäkert hur projektet ska se ut i framtiden.
Socialdemokraten Helene Åkerlind var också kritisk och saknade en helhetssyn kring investeringen. Hon ville avslå satsningen som hennes partivänner förespråkade.
Carina Blanck, s, tyckte dock att man inte kan ställa gasklockorna mot andra sektorer i samhället och menade att en satsning på kulturen kommer att löna sig på sikt. Kultur föder kultur, hävdade hon också.
Ylva Bandmann, mp, talade sig varm för satsningen och menade att tidnings-, tv- och radioreportage på riksplanet om gasklockorna gett Gävle en ovärderligt bra reklam. Något hon menade varit värt mycket pengar och kommer att leda till en ökad turism i kommunen.

MATTIAS JONSSON