Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige kan lägga ned skolor

SANDVIKENI vår tar kommunfullmäktige beslut om det blir en nedläggning av Murgårdsskolan och Björksätraskolan i Sandviken.

Annons
Innan dess ska elever, föräldrar och personal få säga sitt.
För en tid sedan kom det slutgiltiga förslaget om den framtida lokalanvändningen inom grundskolan i Sandviken. Förslaget har arbetats fram av en konsultgrupp. Bland annat föreslås alltså Björksätraskolan samt Murgårdsskolan läggas ner. En hel del andra neddragningar föreslås också. Däremot ska byskolorna bli kvar men kommundelsbiblioteken läggas ner och slås samman med skolbiblioteken.
Diskussionerna har varit många liksom protesterna. Ingen vill att just deras skola ska läggas ner.
Kommunalrådet Stefan Hedin, s, påpekar dock att något måste göras. Grundskolan får 1 400 färre elever i kommunen de närmaste åren samtidigt som gymnasieskolan blir allt mer trångbodd.
- Hur vi än gör får vi de som tycker att vi gör fel, säger han.
Innan beslut tas i kommunfullmäktige ska en förberedande debatt hållas så att politikerna får chansen att debattera frågan grundligt.
Kommunstyrelsen har nu dessutom beslutat att kunskapsnämnden - så fort den bildats - ska inleda arbetet med att skapa en medborgardialog i fråga om skolan och dess lokalbehov i framtiden. Föräldrar, elever, barn, lärare och annan personal ska få säga sitt.
Ett än mer akut problem är särskolans lokalproblem. Där är trenden nämligen den motsatta. Grundskolebarnen inom särskolan blir allt fler. Därför ska särskolerektorn Kersti Cederstam senast till kommunstyrelsens januarisammanträde komma med ett förslag på hur särskolans lokalproblem ska lösas.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se