Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullsatt på friskola

GÄVLEEngelska skolan i Gävle lockar allt fler.

Annons
420 elever kommer att lämna den kommunala skolan i höst, i juni var antalet 357.
- Nu tar vi inte emot fler, säger projektledaren Inger Mangs.
För kommunen innebär Engelska skolans popularitet bekymmer.
- 67 ungar till kräver både personal- och klassjusteringar. Att göra det precis innan terminsstarten är inte så populärt, säger Ingrid Björklin, förvaltningschef på Barn och Ungdom.
Elevflykten drabbar de kommunala skolorna väldigt olika, vissa skolor berörs inte alls. Dessutom gör avsaknaden av en sista anmälningsdag det svårt för kommunen att planera inför hösten.
- Vi har liten erfarenhet av att hantera strömmen in och ut, säger Ingrid Björklin.

Ny lista
Innan semestrarna fick samtliga rektorer information om hur många elever varje skola kommer att förlora till höstterminen. Nu måste alltså den listan revideras.
- Det finns tydligen ett väldigt stort behov av den skolan. Vi får dra lärdom av det här.
Engelska skolan blir Gävles första friskola för högstadieelever. Nu förbereder man sig som bäst inför skolstarten den 18 augusti.
- Det ser bra ut. Intresset är jättestort i Gävle, säger Inger Mangs, projektledare.

14 klasser
14 klasser kommer det att bli totalt om ingen ångrar sitt val. Till dem har cirka 24 lärare anställts. Lokalerna börjar så smått bli klara och i nästa vecka startar en frivillig veckolång sommarkurs i med syfte att bekanta eleverna vid matematiska termer på engelska.
Kursen, som är fristående från skolan, har ifrågasatts. Den drivs nämligen av ett privat företag ägt av lärare på Engelska skolan och kostar 2 880 kronor att gå.
Hittills har bara ett fåtal elever anmält sig. Exakt hur många det rör sig om kan inte Lydia Baylis, kursansvarig, säga.

Kommer tillbaka
Ingrid Björklin säger sig vara lite förvånad över att så många valde friskolan redan första året. Men erfarenheter från en del andra kommuner visar att elever tenderar att återgå till den kommunala skolan, förklarar hon.
- Kanske är det här litegrann av nyhetens behag.
Det kan även bli svårt för alla elever att klara tempot på friskolan, tror hon.
- Det är en avsevärd skillnad på kraven. Bara det att hälften av undervisningen är på engelska gör det svårt.

JOHAN PIHLBLAD