Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fulsnygg skildring av brittisk arbetarklassliv

Det är fattigt, bistert och rent ut sagt skitigt. Dialogen är så proppfull av invektiv och könsrelaterade ord att man ryggar tillbaka i biografstolen.

Värsta språket har handlingens huvudperson Arbor, som uppenbarligen lider av ADHD (knarkande brorsan stjäl hans medicin) och blir till sin stora glädje avstängd från skolan.

Även bästisen och klaskamraten Swifty får en avstängning på halsen efter ett våldsamt bråk på skolgården.

Grabbarna lever i ett sorts utanförskap i ett förortsområde till industristaden Bradford. De tyr sig till varandra på ett rörande sätt och förverkligar en idé om att de kan samla in skrot för att tjäna pengar hos den lokala skrothandlaren.

Exempelvis stjäl de en barnvagn, en kastrull och tar hand om ett bilvrak. Men i huvudsak handlar det om att lägga beslag på kablar med koppartråd i gamla elverk.

Där finns storkovan att tjäna hos den cyniske, despotiske och hänsynslöse uppköparen, som även styr över olagliga, riskabla hästkapplöpningar på vanliga vägar.

Ja, så där håller det på i Clio Barnards fria tolkning av Oscar Wildes viktorianska klassiker där hon i stället för sagobarnen sätter två brittiska arbetarklasspojkar i fokus.

Filmen blev en av de av kritiker högst rankade filmerna i Cannes 2013 och belönades med priset Directors' Fortnight Europa Cinema's Label, det europeiska biografnätverkets pris för Bästa film.

”The Selfish Giant” belönades även med Bronshästen för bästa film under Stockholms filmfestival.

Regissören Clio Barnard utnämndes genast efter filmens premiär till ”en kvinnlig Ken Loach”. Lätt att förstå varför. Miljöskildringarna med dess foto är så fulsnygga som de någonsin kan bli och förstärks av ett soundtrack som är lika med noll.

Undrar om en sådan här film skulle kunna fungera någon annanstans än i Storbritannien...

Och de 13-åriga huvudpersonerna Arbor (Conner Chapman) och Swifty (Shaun Thomas) är helt fantastiska. Snacka om skicklig casting.