Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fungerande ägarskiften viktigt för Gävleborgs län

Gävleborg behöver inte bara nystartade företag utan även fler växande och framgångsrika företag, skriver Eva Cooper, Företagarna.

Mer än var femte småföretagare räknar med att dra sig tillbaka från sitt företag inom de kommande fem åren, enligt en undersökning från Företagarna. Detta innebär i riket drygt 60 000 småföretag med anställda, eller nästan 200 000 företag om även egenföretagarna räknas med.

Hela 32 procent svarar i undersökningen att företaget kommer att läggas ned när de själva lämnar företaget och ett stort skäl till detta är svårigheter att hitta en ny ägare. Om inte generations- och ägarskiften i näringslivet kan underlättas riskerar detta leda till såväl försvunna arbetstillfällen som förlorat värde i form av kapital, kompentens och upparbetad infrastruktur.

Gävleborg behöver inte bara nystartade företag utan även fler växande och framgångsrika företag. Med tanke på den snabba strukturomvandlingen i näringslivet är det helt nödvändigt att arbetskraft, kapital och kompetens smidigt och enkelt kan föras över mellan olika sektorer, olika företag och generationer. För att komma dit behövs en välfungerande kapitalmarknad som underlättar ”exit” och ”entry” på ägarsidan.

Det är också viktigt att ägarskatterna inte snedvrider konkurrensen till fördel för utländskt eller institutionellt ägande.

I dagsläget finns flera problem som försvårar generations- och ägarskifte i mindre företag. De flesta regelverk är utformade för att passa storföretag och deras anställda, inte småföretagare. Regelverken är också anpassade främst till industriföretagens förutsättningar vilket inte alltid ger rätt förutsättningar för tjänsteföretagen, trots att det är den sektor i näringslivet som växer snabbast.

Dessutom missgynnar kapitalbeskattningen aktiva svenska ägare relativt utländskt och passivt ägande.

Något som ytterligare försvårar möjligheterna till generations- och ägarskifte är att reglerna för investeraravdraget ändras från och med 2016. Då införs en spärr som innebär att avdraget vägras om investeraren själv eller någon närstående redan är delägare i bolaget. Det gör det än svårare för familjemedlemmar att köpa sig in i och ta över befintliga bolag.

Företagarna har flera förslag för hur både yngre generationer och externa aktörer kan bli mer intresserade av att överta befintliga företag:

Åtgärder för att stimulera nyföretagandet bör även omfatta personer som planerar att ta över ett existerande företag.

Reformera arbetsrätten och kollektivavtalen. Gör LAS mer flexibelt för småföretag. LAS upplevs idag som ett stort problem i samband med expansion och neddragningar. Påtvinga inte småföretagare kollektivavtal mot deras vilja.

Se till att entreprenörskap i större omfattning blir en del i utbildningssystemet.

Fyra av fem nya jobb har skapats av småföretag, framför allt fåmansbolag. En översyn av ägarskatterna både för fåmansbolag och egenföretagare behöver inriktas på att förenkla och förtydliga reglerna, inte på att dra in fler skattekronor till staten.

Utvidga investeraravdraget och gör det möjligt för svenska privatpersoner att spara ihop riskkapital till eget eller andras företagande. Underlätta för privatpersoner att våga ta steget att driva företag och premiera deras risktagande.

Eva Cooper

regionchef, Företagarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel