Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuvik söker nytt hem åt två schimpanshonor – vill att det ska födas ungar i parken

Furuvik byter ut två av sina schimpanser för att det ska födas nya ungar i parken. Förändringen ses som viktig del av djurparkens bevarandearbete.
– Men det är smärtsamt emotionellt, säger Daniel Persson, djurchef.

Annons

En eller två av Furuviks schimpanser ska få nya hem i andra djurparker. Enligt ett pressmeddelande är ambitionen att två honor ska bort från parken och att det i stället kommer antingen en ny hane eller två nya honor.

– Det är inte säkert det blir två honor, men det diskuteras om Linda och Manda. Antingen Linda eller båda, säger Daniel Hansson, djurchef.

Förändringarna i schimpansgruppen är ett pussel som just nu läggs över hela Europa inom djurparksorganisationen Eaza (European Association of Zoos and Aquaria) som Furuvik tillhör.

När flytten sker är alltså ännu svårt att säga. Förhoppningen är så fort som möjligt, någon gång under nästa år, men ännu finns varken datum eller tidsplan spikat. Diskussionen har pågått en längre tid.

Det är heller inte klart vilka nya apor som kommer till Furuvik.

– Vi kommer diskutera förslagen på individer med koordinatorerna, lyssna på och gå igenom deras förslag, säger Daniel Hansson.

Läs mer: Furuviksparkens bild på Santino upprör Ing-Marie Persson: "Jag blir ledsen och förtvivlad"

Förhoppningen med förändringen är att det ska födas nya apor i Furuviksparken. Dessa eventuella ungar skulle bli mycket viktiga för bevarandet av den västafrikanska schimpansunderarten.

– Våra schimpanser har varit här länge. Vi vill göra en förändring för att få igång avelsarbetet, som vi tycker har stått still alldeles för länge i Furuvik. Nu vill vi ta en mer aktiv del i djurparksorganisationen vi tillhör. För oss är det här en tydlig utveckling av vårt arbete kring schimpansen.

Men för djurvårdarna på Furuvik är det svårt att skiljas från schimpanserna.

– Klart det är smärtsamt emotionellt. Det blir som vilken kollega som helst som slutar på ett arbete, så det är klart det är svårt. Det svåraste vi gör i arbetet som djurvårdare är att skiljas från djur, särskilt från dem som lever länge. Men vi får inte vara egoistiska och stoppa ett större syfte.

Läs mer: Nu är Selma en riktig schimpans

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem GD:s iPhone-app.

Här kan du ladda hem GD:s Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!