Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviks skuld var värdelös

Furuviksparkens gamla miljonskuld till Gävle kommun var i praktiken värdelös. Det slår kommunens anlitade jurist nu fast efter kritiken mot att skulden efterskänktes.

– Nu kanske vi kan få det här ur världen, säger kommunalrådet Carina Blank, S.

Hösten 2011 slog förvaltningsrätten fast att kommunen brutit mot lagen när den efterskänkte den gamla skulden på 6,5 miljoner kronor till Furuviksparkens nya ägare Parks & Resorts. I och med domen upphävdes beslutet som fattats av kommunfullmäktige.

Redan innan hade kommunens revisorer inlett en granskning av ärendet. De ifrågasatte bland annat om det var lagligt att efterskänka skulden och pekade på brister i beslutsunderlaget.

Men den jurist som kommunen anlitat slår nu hål både på revisorernas kritik och det faktum att kommunfullmäktiges beslut upphävts.

Juristen menar att det var fel att lyfta beslutet ända upp i kommunfullmäktige. Det hade räckt med det beslut som kommunala Gävle Stadshus AB fattat i frågan. Det beslutet gäller enligt juristen rent aktiebolagsrättsligt, oavsett om fullmäktiges beslut har upphävts.

För det andra menar juristen att skulden som efterskänktes ändå inte hade något värde.

Skulden efterskänktes genom att kommunen strök villkoret för återbetalning. Men enligt juristen var villkoret utformat så att kommunens chans att få tillbaka pengarna i praktiken var obefintlig.

Villkoret var att ingen vinst fick lämnas till Furuviksparkens aktieägare innan skulden var återbetald. Men däremot fanns möjligheten att lämna koncernbidrag och alltså kringgå förbudet mot aktieutdelning.

– Syftet med det villkorade aktieägartillskottet var snarare att kommunen skulle ha fortsatt kontroll över Furuviksparken när den såldes 2004. Det var ett sätt för oss att försäkra oss om att den inte skulle hackas upp och säljas som sjötomter, säger Carina Blank.

I en interpellation till Carina Blank har oppositionsrådet Per-Åke Fredriksson, FP, ifrågasatt varför kommunfullmäktige inte informerades om revisorernas granskning när beslutet om skuldavskrivningen togs. Interpellationen skulle ha besvarats i december 2011.

– Men då skyllde hon på att hon inte haft tid, säger Per-Åke Fredriksson.

I stället skulle frågan upp på fullmäktige i förrgår. Men även då blev det bordläggning med hänvisning till att juristutredningen precis avslutats.

– Det är uppenbart att den här frågan är känslig. Min fråga handlade bara om varför hon inte informerade om revisorernas granskning, säger han.

Men Carina Blank försvarar sig med att revisorerna ännu inte hade kommit med någon slutrapport.

– Revisorerna granskar ständigt saker. Jag kan inte föregå deras slutsatser, säger hon, men lovar nu att besvara interpellationen.