Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviksbarn är vi allihopa

– Att inte vara rädd, det fick man lära sig i Furuvik, säger Jill Lindström.

Hon står tillsammans med de andra Furuviksbarnen Christina Söderström, Birgitta Bergström och Kickan Westerman, tillika styrelsen i Furuviksbarnens Veteranförening, bakom utställningen ”Man har väl varit Furuviksbarn...” som öppnar på lördag på Länsmuseet i Gävle.

Furuviksbarnen var en institution i Gävles kultur- och nöjesliv från 1936 till 2011. För många handlade det inte bara om cirkuskonster utan blev en skola för livet där man lärde sig självkänsla, respekt, kamratskap och att passa tider.

– Det började ju efter kriget och vi barn fick tillbringa somrarna ute i Furuvik, säger Jill Lindström, som var med 1948–52. Vi fick flera mål mat om dagen, kunde bada och till och med vara i stallet och rida.

Det låter nästan lite som lyx?

– Det var det! Och sen lärde man sig så oerhört mycket som man har nytta av i dag, som att inte bry sig om folk tittar!

– Och gemenskapen, fyller Kickan Westerman i. Man hade ju sina kompisar, men lärde sig att ta hand om de yngre också.

Från museet har intendent Ann Nilsén varit med som utställningens projektledare:

– Det har varit mycket skratt och glädje, de är ju helgalna de här damerna, säger hon. Vill visa den glädjen i utställningen och vad Furuviksbarnen betydde för dem som var med och för publiken.

Därför har man fyllt länsmuseets lilla sal från golv till tak med foton, affischer, filmer, diverse scenkläder – allt från flamencovolanger till brunbjörnspälsar – och mängder av citat från de som var med, de som blev ”Furuviksbarn”.

Även dåtidens ”auditions” såg annorlunda ut, längs ena väggens citat står: ”Farbror Johan ville att Furuviksbarnens skådespeleri skulle vara lek och inte något annat. Vi fick inte vara märkvärdiga. Vid uttagningarna accepterades inte ’de som trodde sig vara underbarn’”.