Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Furuviksbarnen läggs ner

Det blir inga fler barncirkusföreställningar i Furuviksparken. Furuviksbarnen har lagts ner.

– Vi gör som våra gäster önskar, säger parkens VD, Tom Widorson.

Annons

Furuviksbarnens cirkusföreställningar har varit en av attraktionerna i Furuviksparken sedan 1936 med undantag för förra året då man gjorde ett uppehåll. Det motiverades med att den konstnärliga ledaren Camilla Lenström skulle vara mammaledig.

Men nu är nedläggningen definitiv. Tidigare furuviksbarn och veteranföreningen fick beskedet i ett brev för ett par dagar sedan.

Beslutet att lägga ner Furuviksbarnen var enkelt, säger Tom Widorson.

– Våra gästundersökningar visar att vad gästerna vill ha är fler överraskningar, mer gatu- och parkunderhållning och fler konserter. Cirkusföreställningar inomhus klockan två på eftermiddagen, nej, det vill man inte ha, säger han.

– Det är alltid tråkigt att lägga ner en tradition, men Furuviksbarnen har kostat nästan en halv miljon om året och nått en smal målgrupp. Det är mindre än åtta procent av våra besökare som sett föreställningen, säger han.

Underhållningen i sommar i Furuviksparken kommer att bestå av gatu- och parkunderhållning av Up Leon, samma brasilianska cirkusartister som parken redan anlitat i flera år. Dessutom ska det bli tre konserter med "stora svenska artister".

– Vi har redan bokat två artister men kan inte avslöja än vilka det blir, säger Tom Widorson, som inte helt stänger dörren för att barn och ungdomar kan komma att involveras i underhållningen i parken igen någon gång i framtiden, men då i en helt annan form. Han har bett Camilla Lenström att ta fram ett förslag till en helt ny gatu- och parkunderhållning när hon kommer tillbaka från sin föräldraledighet.

Camilla Lenström själv vill inte kommentera vad hon ska göra i framtiden.

Besökarnas förväntningar är annorlunda i dag än för 15 eller 20 år sedan, säger Tom Widorson:

– Nu ska det vara lite Disney, det ska hända något hela tiden. Det är så det är i alla stora parker. Men inget säger att inte vi skulle kunna ta fram en egen produktion och kanske sälja den till andra också någon gång i framtiden, säger han.

Annons