Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviksolycka i rätten

GÄVLEPå onsdagen nådde efterspelet till tågkollisionen vid Furuvik i februari förra året tingsrätten. Den 57-årige förare som körde ett diesellok in i ett stillastående persontåg var åtalad för allmänfarlig vårdslöshet och vållande till kroppsskada.

Det var långt från den kaotiska eftermiddagen en snöig, kall lördag för femton månader sedan till den sommarvarma förhandlingssalen.
För första gången gav föraren av dieselloket sina minnesbilder. Hur dörrarna till styrhyttten var bucklade och inte gick att öppna, samtidigt som en mindre brand bröt ut på persontåget. Hur han själv satt på tankar som innehöll tvåtusen liter dieselolja.

Kastade ut brandsläckare
Genom fönstret slängde han ut en brandsläckare och kunde ta sig ut ur hytten.
Det gick några minuter. Brandmän, sjukvårdare och poliser anlände medan snön föll. Ett dussintal passagerare hade lindriga skador och fördes till sjukhus.

- Jag ville bara därifrån, säger föraren, som fick hjälp av kamratstödjare, en annan lokförare.
Åklagare hävdar att 57-åringen körde för fort, 60 kilometer i timmen istället för de 40 som är den föreskrivna "siktfarten" när ATC:n (Automatic Train Control) är frånkopplad. Dieselloket skulle skjuta persontåget, vars lok vägrade fungera, in till Gävle.

57-åringen berättade hur fjärrtågklareraren bad honom kontakta persontågets förare för närmare besked om var det trasiga tåget stod.

Missförstånd
De två förarna missförstod varandra så att 57-åringen trodde att persontåget stod längre fram på spåret än det i själva verket gjorde.
Haken är bara att reglementet förbjuder kontakt mellan förarna när ett trasigt tåg ska puttas till station - just ovetskapen ska tvinga föraren att hålla så låg fart som om det andra tåget stod bakom nästa krök.

- Alla inblandade begick fel, därför blev det fel, säger 57-åringens försvarare och ansåg att hennes klient inte varit så oaktsam att han gjort sig skyldig till brott.

Åklagaren yrkade på böter. Den 19 juni faller domen.

MATS HEDSTRÖM