Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Furuviksparken

Uppsala-Margretehills Jernvägs AB anlade 1900 i Älvkarleö och i Furuvik parker utmed järnvägen efter en idé som Edvin Grape lär ha kläckt och vidarebefordrat till järnvägschefen Oscar Jacobsson. Idén förverkligades av Magnus Fick, som senare uppmärksammades med en minnessten i parken.
Billiga resor gick från stationerna efter banan. Furuviksparken med djurpark, havsbad, badhus, akvarium, en uppstoppad val, serveringar och lekhall var populär fram till första världskriget.
När SJ 1933 köpte Uppsala-Gävle Järnvägs AB ingick Furuviksparken, som dock 1935 köptes av Gösta Nygren, Sven Engwall och Oscar Zedrén.
Nygren blev chef för parken. Nöjesfältet, badplatsen Sandvik och djurparken gjordes i ordning. Furuviksparken invigdes pingstdagen 1936. Folkdanslaget Furuviks Ungdomslag och Barnkabarén blev Furuviksbarnen.
1950 var ett år då Furuviksparken investerade kraftigt. Massor av djur - däribland 107 apor, två elefanter och sju zebror - köptes in och det klassiska Lilleputtåget började rulla. Året därpå köptes också fyra nyinfångade isbjörnsungar in.
1955 bildades en gossorkester som lades ner 1966 men återuppstod 1985, då även med flickor, och blev Furuviks ungdomsorkester.
Cirkusbyggnaden Teater-Cirkus med cirka 600 platser, uppförd 1940 med hjälp av personal från Cirkus Houcke, skulle användas året om till teater, konserter, kongresser med mera men blev vintertid för kall. 1956 användes dock byggnaden för OS-uttagningar i brottning och fungerade senare också som gudstjänstlokal.
Den renoverades 1983 och användes under några år då "Gävle - Cirkusstaden" blev en slogan och stora ryska cirkusar engagerades, genomgick en grundlig renovering vintern 1993/1994, brann före invigningen men uppfördes igen och återinvigdes i maj 1995. Byggnaden fick 1995 Mellanskogs pris Träkronan för nyskapande träbyggnation och 1996 Gävle kommuns byggnadsnämnds nybyggnadspris.
1983 instiftade Furuviksparken ett cirkuspris som utdelades till 1990. Priset, utformat av Gunnar Cyrén, var ett cirkustält av kristall. När cirkusbyggnaden återuppstod instiftade byggföretaget SIAB ett cirkusstipendium till "ungdomar som vidareutbildar sig inom cirkuskonsten".
Till Furuvik och dess campingplats kunde man förr i tiden åka såväl tåg som båt. I början av 1950-talet gick 14-15 dagliga tågturer till Furuviks station, och till Furuskär gick turbåten Britt en gång varje dag. Tågen slutade stanna i Furuvik 1966, med undantag för enstaka arrangemang med veterantåg.
Gösta Nygren ville i Furuviksparken samla gamla hus som på Skansen. Gästgivargården kommer från Österfärnebo, Kaptensgården är flyttad från kvarteret Stettin i Gävle och Valbogården är en 1700-talsgård från Valbo.
Nygren började även samla på inventarier till en kyrka, som inte blev uppförd. En kyrksal invigdes dock på övre våningen i Kaptensgården 1968. På Furuskär, nära den plats där han tänkt sig kyrkan, restes ett träkors där möten blev en tradition vid Ärkestiftets dag varje höst.
Restaurangen vid entrén hette Tyrol.
På 1960-talet hade Furuviksparken samarbete med SJ om paketresor med pedagogiskt program för skolklasser. Sandviksbadet revs 1960, och där Tyrol legat byggdes en swimmingpool som invigdes 1972. En bunker, byggd vid klipporna mot havet under andra världskriget, har iordningställts och visas nu som museum. Kustbatteriet med logement, matsal och kanoner är en av få anläggningar i sitt slag som finns kvar.
I parken har arrangerats bland annat Blommornas dag, Dalarnas dag, Havets dag, Ärkestiftets dag, Countryfestival och Bälgiaden.
På Stora scenen har världsartister som Jussi Björling, Svend Asmussen, Alice Babs, Deep River Boys, Sammy Davis Jr, Zarah Leander, Louis Armstrong och Josephine Baker uppträtt.
En annan världsartist, den legendariska kanalsimmerskan Sally Bauer, lockade stora skaror åskådare då hon den 1 juli 1951 simmade från Fredriksskans till Furuvik. Simturen tog ungefär fyra och en halv timme.
1986 skänkte GDJ-fonden tre keramiska skulpturer av Hans Hedberg, "Apelsin", "Äpple" och "Ägg", till Furuviksparken.
1996 byggdes Hedenhösland med aktiviteter för barn och en utställning av Länsmuseet om yngre stenåldern. Anläggningen bygger på Bertil Almqvists böcker om Familjen Hedenhös.
När Gösta Nygren avled 1953 delade sonen Lars och dottern Laila på ansvaret för parken. Lars Nygren var formellt VD till 1963 och Laila Nygren-Söderberg 1968-1983.
1980 blev Gävle kommun ägare av aktiemajoriteten och 1984 övertogs Furuviksparken helt av kommunen. Engström, G, med flera: Nya Furuvik 1936-1986; Brügge, L: Boken om Furuvik.