Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fusk med pris på frukt

Många butiker anger fortfarande inte rätt jämförpris på frukt och grönsaker som säljs i styckpris. Andra anger inget alls. Det går emot lagen.

Annons

För tre veckor sedan berättade GD att jämförpriset på frukt och grönsaker som säljs till styckpris inte stämmer. Butiker är skyldiga att ange jämförpris för att konsumenterna enkelt ska kunna jämföra olika varor. Vi åkte ut till några butiker i Gävle för att se om det hänt något. Det hade det inte.

På Ica Maxi i Hemlingby kostade citronerna nära hälften så mycket om man betalade jämförpriset i stället för styckpriset. GD:s reporter provade i kassan men fick nobben.

– De här säljer vi till styckepris, Inte jämförpriset, sa kassapersonalen, förvånad över frågan.

Det gäller även andra varor. Köper man fyra avokados sparar man några kronor på varje och landar på 28 kronor. Men ännu billigare vore det om man betalade jämförpriset. Då får dem för 23 kronor.

För ekologisk grapefrukt och sharon är scenariot det omvända. Jämförpriset är där högre än styckpriset.

Magnus Winges, butikschef på Ica Maxi, blir förvånad över att priserna stämmer dåligt överens.

– Det är klart att det ska vara rätt, säger han efter att ha lagt varorna på vågen.

– Det här ska vi uppdatera. Frukt och grönt varierar ju lite men så här mycket är absolut inte okej, säger han och lovar att se över jämförpriserna.

På Willys i Hemsta hittar vi ett erbjudande att köpa tre lime för åtta kronor. Men enligt jämförpriset kostar de bara sex kronor. Den röda grapefrukten får man två för 12 kronor. Enligt jämförpriset hade de kostat närmare 50 kronor.

Det är ett fel i systemet, enligt Johanna Euren. Hon är medveten om att limen har varit märkt felaktigt men har trott att de hade rättat till felet.

– Vi har ändrat det i vårt system, jag vet inte varför det inte kommit ut på skyltarna i butiken än. Det måste ha blivit fel någonstans på vägen. Vi kommer att göra ett nytt utskick och på fredag ska rätt jämförpris finnas på skyltarna.

Att den röda grapefrukten är ännu mer felmärkt men åt motsatt håll var hon däremot inte medveten om.

– Jag ska titta på det också så uppdaterar vi det i samma veva, säger hon.

På Coop Extra på Fjällbacken finns inget inkorrekt jämförpris. Det finns inget alls. Vilket även det bryter mot prisinformationslagen.

– Det är rent slarv. Den informationen finns ju i systemet och den ska vi ha på skyltarna, säger Johan Nilsson, drift- och försäljningschef på Konsum Gävleborg.