Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Futuristiskt U2 på Ullevi

Fansen har väntat, en jätteklo har byggts och världsturnén "360" har landat i Sverige.
På fredagen spelade U2 på Ullevi i Göteborg.
Fansen har tältat utanför Ullevi i flera dagar. Byggandet av den gigantiska scenen, ett av världens största scenbyggen som kallas "the claw", har pågått lika länge. Ett tag var fansen oroliga att konserten inte skulle bli av - långtradarna med scenutrustningen missade transporten från Dublin tidigare i veckan. Men på fredagskvällen var allt på plats när rockgruppen U2 intog ett kyligt och blåsigt Göteborg.
Senast de fyra irländarna Bono, the Edge, Larry Mullen och Adam Clayton var i Sverige var 2005, då de spelade på Ullevi under "Vertigo"-turnén. Bandet har levererat flera spektakulära scenshower genom åren, men "360" kan bäst beskrivas som: stor, större, störst. Scenen, placerad vid kortändan av arenan, är utformad som just en jättelik stålklo, eller monsterspindel om man så vill, och utrustad med en cylinderformad storbildsskärm runt om.
Strax efter klockan 21.30 drog den futuristiska scenshowen igång med "Breathe" från senaste skivan "No line on the horizon". Överallt i publikhavet syntes fansens kärleksförklaringar i form av vita vimplar, trots att Bono faktiskt råkade kalla Ullevi för Liseberg.
Med femte låten, "Beautiful day", drog showen igång på allvar. Publiken fick tokfnatt, och jublet lär ha hörts över halva Västsverige. Tokfnattet höll i sig under hela showen, genom låtar som "Mysterious ways", "One" och "Sunday bloody sunday". Bono dansade, mellansnackade svenska fraser och hann peta in ett och annat politiskt budskap mellan låtarna. Bandet hyllade även Michael Jackson med en bit av låten "Dont stop till you get enough". Med en enormt påkostad ljusshow, allsång och ett nära nog fullsatt Ullevi såg de flesta ut att tycka att U2 bjöd på arenarock värd den stora scenen.

TT Spektra