Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra års kamp för att få duscha

I fyra år har Sigvard och Barbro Johansson väntat på att få sitt badrum anpassat så att Barbro, som har alzheimer, ska kunna duscha normalt. Men väntan ser ut att vara förgäves.

Annons

För 13 år sedan fick Barbro Johansson diagnosen alzheimer. Hennes tillstånd har successivt förändrats sedan dess. I dag kan hon inte längre gå själv eller utföra några vardagliga sysslor utan hjälp. Maken Sigvard har varit anhörigvårdare på heltid sedan 2001. Men nu klarar han inte av det ensam längre och har därför ansökt om att Barbro ska få personliga assistenter från kommunen.

Lagen om bostadsanpassningsbidrag ger funktionshindrade rätt till bidrag för anpassning av bostaden för att klara av det dagliga livet. Bidraget ska betalas ut av kommunen. Paret Johansson har fått hjälp från kommunen med bostadsanpassning i form av en ramp till ytterdörren och att ett antal trösklar tagits bort.

Men när det gäller badrummet har det varit tvärstopp. Sigvard vill ha bort tröskeln till duschutrymmet och riva den ena väggen så att duschutrymmet blir större. Då går det att vända på hygienstolen och den som ska hjälpa Barbro att duscha får plats. I dag måste den som ska hjälpa henne att duscha stå utanför duschen och ta ut och vända på hygienstolen varje gång Barbro ska vända sig.

Att dessa åtgärder skulle behövas slogs fast av en arbetsterapeut från landstinget i december 2005. Men trots detta fick Sigvard Johansson avslag på sin ansökan om bidrag från kommunen. Då gick han vidare till länsrätten. Men när ärendet skulle tas upp där kontaktade kommunens handläggare, Lars Öberg på tekniska kontoret, länsrätten. Enligt Sigvard Johansson lovade Lars Öberg då att bostadsanpassningen skulle genomföras och länsrätten lade därför ner målet. Det var hösten 2006. Nu, snart tre år senare, har ännu ingenting hänt.

– Hela processen har dragits ut så länge att man inte orkar engagera sig längre. Kommunen är inte intresserad av att hjälpa oss. Det sätt de har hanterat det här på känns kränkande, säger Sigvard Johansson.

Men Lars Öberg delar inte paret Johanssons syn på situationen. Enligt honom har de aldrig blivit lovade att få hjälp med att riva väggen och anpassa badrummet.

– Vi har en handikappanpassad duschkabin som vi brukar låna ut till de som har badkar hemma och den kabinen är mindre än duschutrymmet hemma hos det här paret. Däremot kan vi hjälpa till med att ta bort tröskeln, säger Lars Öberg.

Ord står mot ord och det ser ut som om det kanske kan dröja fyra år till innan paret Johansson får det badrum de anser sig ha rätt till enligt lagen.