Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra författare på Gävlebesök

Liza Marklund däremot gillar deckare, men saknade kvinnliga huvudpersoner att identifiera sig med och uppfann Annika Bengtzon.

Det berättade de båda författarna på Nian i går kväll, när de tillsammans med kollegorna Jan Guillou och Martina Haag gästade Gävle.

Jan Guillou inledde med att berätta om hur det kom sig att han ägnat de senaste tretton åren åt att skriva om kriget mot terrorismen i böcker om Arn och Hamilton.

På ett hotellrum i Kazakstan hade han tillbringat 48 timmar med CNN och nyhetskanalens skildring av människor med muslimsk tro.

– Man tvivlar på sitt eget yrke, världen och journalistiken, konstaterar han kritiskt.

Försenade efter trafikkaos på vägen från Stockholm tog sedan kvällens andra tre författare plats på scen för att berätta om sina senaste böcker.

Katerina Janouch valde att göra huvudpersonen i sin planerade serie till barnmorska, som en hyllning till liv och födelse i motsats till och mer intressant än allt dödande i deckare.

Hon skriver nu på den andra delen och känner att huvudpersonernas familj och omgivning vill få sina historier berättade.

Liza Marklund säger att dödande är det största maktövergrepp som finns och därför både läser och skriver hon deckare.

Annika Bengtzon har hon haft med sig i över tjugo år, och för elva år sedan kom den första boken om henne ut.

Liza Marklund ville skriva om en kvinna som hon kunde identifiera sig med, något hon inte hittat i de deckare hon läste.

Men hennes första Annika dök upp långt tidigare, i lekstugan när hon som åttaåring hade lärt sig skriva.

– Jag skrev i pappas rutiga kollegieblock om Annika som jagade bovar.

Sedan var det dags för signering. Mari Larsson är först fram till Katerina Janouch. Hon läser helst deckare men också gärna om relationer.

– Jag och min son är intresserade av att läsa och skriva och allt som har med ord att göra.

Efter henne stod Jan Olsson. Katerina Janouch blir en ny bekantskap, Liza Marklund och Jan Guillou har han läst tidigare.

Niss-Olof Nensell läser mycket, berättar han, efter att Liza Marklund signerat. Han är i Gävle för att hjälpa sin svårt sjuka mamma.

Karin Boije är hans absoluta favorit som han alltid återvänder till, men Jan Fridegård, Vilhelm Moberg, John Grisham och Winston Churchill finns också bland favoriterna. Liza Marklund och Jan Guillou har han också läst.

Nu köpte han en bok av Liza Marklund till sin dotter, som heter Annika och ska bli mamma precis i dagarna.

”Man tvivlar på sitt eget yrke, världen och journalistiken.”

Jan Guillou

”Jag skrev i pappas rutiga kollegieblock om Annika som jagade bovar.”

Liza Marklund

”Jag tycker att det finns för mycket död i böcker i dag.”

Katerina Janouch