Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra körde bort sina körkort

GÄVLEMinst fyra körkort rök på 30-sträckor i Gävles ytterområden på måndagen. Närpolisen satsade på både fart- och nykterhetskontroll när Nordiska trafikveckan inleddes. I går gjordes också de första hastighetsmätningarna i centrumområdet sedan 30-gränsen infördes där för en knapp månad sedan.

Åtminstone 24 bilister fick böta för att ha kört för fort på företrädesvis 30-sträckor förbi skolor. Fyra av dem hade alltså så brått att de nu får klara sig utan körkort i två-tre månader beroende på den bedömning som länsstyrelsen gör.
- Jag hade kunnat förvänta mig många fortkörare inne i centrum där 30-gränsen är ny men knappast i ytterområdena där 30-sträckorna har funnits i flera år.
Det säger Glenn Hillman, biträdande närpolischef.

Lasermätning
Trafikpolisens fartbuss stod i rusningstrafiken mitt emot Systemet på S Kungsgatan. Många räddades av köerna och trafikljusen. Fyra körde dock strax över 35 km/tim och har ett inbetalningskort på 1 000 kronor att vänta. Efter några mätningar i Sätra återkom mätbussen till S Kungsgatan under kvällen och på en halvtimme rapporterades tio fortkörare.
Björn Rehn var en av de närpoliser i Gävle som ägnade måndagen åt lasermätning.
- Det är ett dåligt resultat när vi fått så här många fortkörare. Egentligen är jag ganska besviken på alla trafikanter, säger han och blickar ut över högen med rapporter.
På samma skrivbord ligger tre körkort som togs därför att deras innehavare körde mer än 50 km/tim på 30-gräns förbi skolor. Två lappar rök vid Strömsbro skola och en vid Kastet. Två av förarna var kvinnor. En annan patrull tvingades ta körkortet av en manlig förare, också det vid en skola.

80 fick blåsa
- Folk är arga på sig själva men tycker ändå att det är rätt att vi är ute och kontrollerar hastigheten. Men vi har också fått höra att vi borde ägna oss åt annat, som att ta fast narkotikapåverkade, säger närpolisen Anna-Karin Pettersson.
Ett par bilister rapporterades på ett övergångsställe på Furuviksvägen i Högsta. Där är det 50-gräns.
En annan närpolispatrull satsades huvudsakligen på blåsprov. Fram till 17-tiden hade omkring 80 förare fått blåsa. Alla var nyktra.
Däremot blev det en del rapporter på allt från mopedister utan hjälm till brott mot bälteslagen. Två av fyra utan bälte var barn.
- Skrämmande, tycker en av de poliser som var med.
Räkna med täta trafikkontroller både i stan och ute på vägarna i länet under hela veckan!

OLLE HILDINGSON