Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra läkare till Andersberg

GÄVLE En upphandling av fyra läkare ska göras till Andersbergs hälsocentral. Detta blir en billigare och bättre lösning än att hyra läkare, anser landstingsstyrelsen.

Annons
Sedan länge råder läkarbrist på Andersbergs hälsocentral. Omfattande rekryteringsinsatser har inte hjälpt utan verksamheten har till stor del vilat på hyrläkare.
°När landstinget i höstas införde stopp för hyrläkare slog det hårt mot hälsocentralen. Möjligheterna att ta emot patienter har kraftigt begränsats. De flesta hänvisas i dag till andra hälsocentraler i Gävle eller Sandviken.

För att råda bot på detta beslutade landstingsstyrelsen i går att upphandla fyra läkare till hälsocentralen. Tanken är att läkarna ska arbeta på entreprenad medan övriga i personalen ska vara fortsatt anställda i landstinget.
Den här typen av "halvprivatisering" prövas just nu i Nordanstig. Även i Bollnäs upphandlas läkartjänster vid en hälsocentral på samma sätt.
Jämfört med hyrläkare anses detta vara en bättre modell. Den kostar mindre och ger större kontinuitet. Patienterna kan förvänta sig att få träffa samma läkare varje gång.
Politiskt är den inte heller kontroversiell.

Vänsterpartiet som tidigare markerat sitt motstånd mot privata inslag i sjukvården har inget att invända.
Upphandlingen kommer att starta inom kort.
Förhoppningen är att de fyra läkarna ska finnas på plats i Andersberg till sommaren.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se