Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra syskon spårlöst försvunna

GÄVLE
Vad har hänt de fyra kurdiska syskonen? I torsdags försvann de från Murgårdsskolan i Sandviken och är sedan dess spårlöst borta.

Annons
Det var sedan barnens mamma, Sawjata Hussein Morad, greps av gränspolisen i en lägenhet på Öster i Gävle under torsdagen, som barnen försvann. Barnen är sju, åtta, tio och elva år gamla. Det finns ytterligare ett syskon, en fyraåring, men han finns kvar i sitt familjehem.
- Kvinnan är omhändertagen men de fyra barnen är borta och anmälda försvunna av skolan. Vi kan inte avvisa kvinnan utan barnen. Det är synd om barnen. De far illa nåt så fruktansvärt, säger Willy Aflarenko, chef för gränspolisen.
Harry Eriksson, asylkommittén, kan inte förstå vem som har tipsat barnen.
- Det är grymt. Äldste sonen har hotat att gå ut i skogen och ta livet av sig om de kommer för att hämta honom. Jag har själv varit i Sandviken och letat efter dem men det är som att leta efter en nål i en höstack. De har bekanta men ingen släkt i området.
Harry Eriksson hoppas att någon tagit hand om barnen men har ingen aning om vem det i så fall skulle vara.

Lämnade skolan
Det var vid elvatiden på torsdagen som kvinnan omhändertogs. Drygt tre timmar senare kom en kvinna till Murgårdsskolan och pratade med den äldste sonen i familjen. därefter försvann de fyra syskonen.
Polisen hade inte för avsikt att hämta barnen än på ett tag.
- Vi visste att barnen hade det bra i sina familjehem och via socialen var de beredda på avvisning. Socialen skulle hjälpa till när det var dags att hämta den. Det skulle inte vara några uniformerade poliser med, berättar Lars Olofsson, inspektör på gränspolisen.
Polisen trodde att de hade några dagar på sig att ordna med resehandlingar för familjen.
- Mamman har inte haft kontakt med barnen på flera månader så vi trodde inte att barnen så snabbt skulle få reda på att hon omhändertagits, säger Lars Olofsson.

Afterforskningar
Polisen fick redan i maj ärendet från migrationsverket. Efterforskningar gjordes men familjen hittades inte.
- I augusti blev de efterlysta och i går fick vi ett tips om var mamman fanns. Vi spanade på lägenheten och såg henne. Polismästaren tog beslut om husrannsakan och vi använde nyckel för att komma in, berättar Lars Olofsson.
Han berättar vidare att en dörr i lägenheten var låst inifrån. Poliserna försökte prata med kvinnan som då blev hysterisk och började slå mot fönsterrutan och riva ner persiennen. Poliserna blev rädda för att kvinnan skulle skada sig och öppnade dörren med våld.
- Vi tog henne till sjukhuset där hon undersöktes av två läkare, en medicinsk och en psykiatriker. Båda bedömde henne som frisk.
Men när kvinnan transporterats till Karlslund tordes personalen där inte ha henne kvar. Hon fördes vidare till polisstationen i Sollentuna.
- Hon var hysterisk och vägrade samarbeta.
Gelfe Dagblad skrev om familjen vid flera tillfällen i våras. De kommer från Syrien och är kurder. Pappan kom till Sverige 1999 och mamman och barnen två år senare. De har fått ett flertal avvisningsbeslut men överklagat.

Gömd på annat håll
För att slippa bli avvisade har pappan hållit sig gömd i en annan del av Sverige under en längre tid. Mamman och barnen bodde ett tag under usla förhållanden i en rivningsfastighet i Sandviken. När sociala myndigheter uppmärksammade familjens situation placerades barnen i två olika familjehem. Modern stod då bostadslös men togs om hand av asylkommittén. Hon har länge mått psykiskt dåligt och har vid ett flertal tillfällen försökt ta sitt liv. Enligt Harry Eriksson är hon i så dålig psykiskt skick att hon i vart fall inte rimligen kan utvisas. Familjens advokat, Tryggve Emstedt, skickade i går ett yrkande till utlänningsnämnden om att inställa verkställigheten av avvisningen.
Om inget annat beslutas kommer mamman att hållas i förvar tills dess barnen hittas. I princip kan hon hållas kvar hur länge som helst men beslutet omprövas var tredje månad.
- Vi ser mycket allvarligt på att barnen försvunnit men vad gör man. Det finns landsmän, släkt och organisationer som kan gömma dem. Det är svårt att leta men jag hoppas och tror att någon vuxen är inblandad som tar hand om barnen, säger Lars Olofsson.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se