Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra unga erkänner våldsamma rån

Polisen har löst flera av vårens våldsamma rån i Gävles. Fyra ungdomar har erkänt brott.
– Vi räknar med att väcka åtal inom kort, säger Kennet Andersson, vid polisen i Gävle.

Polisen har lyckats lösa fallet när en 90-årig kvinna med rollator blev attackerad och brutalt rånad på sin handväska den 27 april.

Strax efteråt greps en 17-åring som erkände brottet. I början på juni togs en 15-åring in på förhör misstänkt för delaktighet. Han medgav att han varit på platsen men bestred att han skulle ha varit aktiv.

– Men vi har teknisk bevisning, bland annat fingeravtryck, som binder dem vid brottet. 17-åringen har dessutom blivit utpekad av ett vittne, säger Kennet Andersson.

Polisen har löst tre andra rån också.

Den 20 maj blev en pojke rånad på sin moped i Sätra centrum. Två ungdomar, den ena 16 år, den andra 17, stack en kniv mot hans haka och tog mopeden. När de åkt därifrån ångrade de sig och lämnade tillbaka mopeden av rädsla för att bli angivna. Innan de försvann från platsen hotade de att hämnas om mopedägaren kontaktade polisen.

– Nu är båda två misstänkta för övergrepp i rättsak också. De erkände brotten under förhör den 2 juni, säger Kennet Andersson.

Senare samma dygn försökte duon råna en 35-årig man som stod och väntade på bussen. De tryckte en kniv mot hans haka och krävde att få mobilen. Men 35-åringen lyckades fly och blev bara av med sin väska.

Den 22 maj begick ungdomarna ett nytt rån. Nu var det en 15-årig pojke som blev av med mobilen på Stortorget i Gävle.

– Händelsen är rubricerad som grov stöld och övergrepp i rättsak, säger Kennet Andersson

Enligt honom har polisen under utredningen lyckats kartlägga brottsligheten bland ungdomar och har nu förhoppningar om att kunna lösa fler fall.

– Rånen har genomförts på ett synnerligen våldsamt och hänsynslöst sätt. Dessa ungdomar tycks sakna all slags empati, säger han.

Samtliga gärningsmän är från Gävle och kända hos polisen sedan tidigare. Nu har de åtal att vänta inom kort