Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyraåring stack lillebror med använd spruta

GÄVLEVid ett besök på barnavårdscentralen vid Stortorgets hälsocentral i Gävle lyckades en fyraårig flicka komma över en använd spruta. Med den stack hon sin lillebror i tummen.

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Den har också föranlett en kampanj för att öka barnsäkerheten på hälsocentralerna i Gästrikland.
- Vi har uppmanat alla verksamhetschefer att se över hur riskavfall och annat som kan vara farligt för barn förvaras, säger Anders Nordström, chefläkare vid primärvården i Gästrikland.
Det var i mars i år som en pappa med två barn besökte BVC på Stortorgets hälsocentral. Medan pappan samtalade med BVC-sköterskan tog sig den fyraåriga dottern in i ett förråd. Där hittade hon en burk med riskavfall och lyckades ur den plocka upp en använd injektionsnål. Flickan stack sedan nålen i tummen på sin treårige lillebror.
Pojken fördes till infektionskliniken på länssjukhuset där han i förebyggande syfte vaccinerades mot blodsmitta. Risken för smittöverföring är mycket liten, poängterar Anders Nordström men menar att man från primärvårdens sida ändå ser allvarligt på det inträffade.
- Sådana här händelser skapar stor oro, helt i onödan egentligen eftersom de kan förebyggas med enkla medel, säger han.
Information om händelsen och en uppmaning att se över potentiella risker i miljön ska skickas ut till samtliga verksamhetschefer i primärvården. I dag är det inte ovanligt att till exempel burkar med riskavfall står lite varstans på hälsocentralerna utan att någon tänker på att de kan vara farliga för barn.
En hälsocentral kan dock inte göras helt riskfri, menar Anders Nordström.
- Vården måste fungera praktiskt också. Man kan därför inte gå ut med generella regler om hur det här ska lösas på varje enskilt ställe. Det viktiga är att man tänker till och försöker minska riskerna så mycket som möjligt.
Har inte också föräldern ett ansvar att hålla uppsikt över sina barn vid besök på till exempel BVC?
- Jo, men det är ändå vi som har ansvar för miljön. Till exempel ska inte burkar med riskavfall vara placerade så att barn kan komma åt dem, säger Anders Nordström.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se