Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrskeppet Almagrundet är på plats vid Gävle strand

Det såg nästan ut som om fyren var i gång när morgonens solstrålar lyste upp fyrskeppet Almagrundet. Sakta men säkert bogserades hon den sista biten från Engesbergsviken till sin plats vid Gävle Strand.

Almagrundet fick en trygg färd den sista biten in i Gavleån. Bogserad av Axmar och med en ribbåt som broms fick färden galant. Hon möttes i inre fjärden av några privatbåtar, Limöbåten M/S Drottning Silvia, Sjöräddningens Greta Dybeck och hamnens bogserbåt Grizzly. På kajen vid Gävle strand som var Almagrundets slutdestination, stod media och publik och väntade.

– Äntligen, sa Mats Wiberg. Vi har jobbat med det här sedan 2007. Almagrundets vänner bildades 2009 och då skrev vi också första skrivelsen till Gävle kommun.

Det tog några år men nu, 120 år sedan hon byggdes och lämnade Gävle, är hon tillbaka. Kommunen har avsatt en kajplats för fyrskeppet men det är Almagrundets vänner och hennes ägare, Knuth Borg som får stå för de fortsatta kostnaderna för kajplats och för el.

– Vi hoppas få fler medlemmar som kan hjälpa till att vårda henne, säger Mats Wiberg.

Almagrundet var helt nyrenoverad när hon lämnade Stockholm i måndags men resan till Gävle blev lite dramatisk. I Stockholms skärgård blåste det rejält och bogserbåten slog i Almagrundet så att färgen på ena sidan skavdes av och bogsprötet skadades. Lite smolk i glädjebägaren för de som kämpat hårt för hennes återkomst. De ville naturligtvis att hon skulle komma till hemstaden i full prakt. Men skadorna kommer att åtgärdas så snart vädret tillåter.

Almagrundet kommer i framtiden att visas för besökare.

Läs mer: http://www.gd.se/gastrikland/gavle/fyrskeppet-almagrundet-kommer-hem-till-gavle, http://www.gd.se/gastrikland/gavle/fyrskeppet-almagrundet-tillbaka-till-gavle-dar-hon-en-gang-byggdes,