Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fysioterapeuter på frammarsch i sjukvåden

Fysioterapeuterna har fått en allt mer framträdande roll i sjukvården. Under tisdagen fanns några av dem på plats i Gävle sjukhus entré för att berätta vad de kan göra för patienterna – och varför de inte längre vill kallas sjukgymnaster.

Fysioterapins dag är ett internationellt arrangemang och firas varje år den 8 september. På Gävle sjukhus uppmärksammas dagen genom att ett antal fysioterapeuter från sjukhuset finns i entrén och sprider information om sitt yrke.

Numera bedrivs fysioterapi inom alla medicinska specialiteter. Det är vetenskapligt belagt att kroppslig aktivitet och träning i någon form är viktigt för tillfrisknande och rehabilitering. Efterfrågan på fysioterapi har ökat så mycket att Region Gävleborg de senaste åren byggt ut verksamheten med ett tiotal tjänster vid sjukhusen i Gävle och Hudiksvall. Totalt finns i dag 35 tjänster på Gävle sjukhus.

– Det roliga med yrket är känslan att kunna göra skillnad för en annan människa, att hjälpa en patient till ökad självständighet och följa varje framsteg, säger Rutger Dahlberg, fysioterapeut på Gävle sjukhus.

Han är relativt färsk i yrket men känner att han hamnat rätt.

– Utbildningen ger en väldigt bra grund och öppnar för ett brett spektrum av jobb att välja bland, säger han och nämner ergonom och Friskis och svettis-instruktör som exempel.

Fysioterapeut är en ny som titel i Sverige. Fram till i fjol kallades yrkesgruppen sjukgymnaster. Titelbytet motiverades med att fysioterapeut är den yrkestitel som används internationellt. Dessutom anses ordet sjukgymnast ge en missvisande bild av vad yrkesgruppen gör. Men titelbytet har inte fått så stort genomslag bland allmänheten. Många, framför allt de lite äldre patienterna, blir lite konfunderade när de ska träffa en fysioterapeut. För dem är ordet främmande.

– Det hade varit bra om man hade gjort lite mer reklam kring det här och fört ut till allmänheten varför vi byter titel, tycker Eva Matton, fysioterapeut på Gävle sjukhus.