Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå och rösta!

Annons

Vad ska du göra i dag? Kanske ta på dig det finaste du har eftersom det är en ganska märkvärdig dag… Det finns i alla fall många andra som skulle göra sig fina och glada gå flera mil bara för att få en chans att få säga vad de tycker.

Själv gick jag regnvåt med stripigt hår och smutsfläckar från gatan på byxorna till ett bibliotek där jag bor och förtidsröstade i torsdags. Men många är de som struntar i det där med att rösta till EU-valet, Bryssel är ju en bit bort och inte kan det väl spela så stor roll vem vi sätter där nere...

Själv övervägde jag för en kort stund att gå åt andra hållet som hade varit direkt hem i stället för till det där biblioteket, bara för att det spöregnade men så bestämde jag mig för att inte vara lat, det tog bara tio minuter att göra min medborgerliga plikt och ett plus var att jag slapp regnet en stund.

Vi har varit pinsamt dåliga på att rösta här i landet, så upp och hoppa nu och gör något åt den statistiken, om man har barn så kan man kanske kamma dem lite extra och så går man hela familjen till röstningslokalen, kanske kan man ta en fika med en bakelse på vägen hem. I vår familj åt vi ofta kinamat när det var extra festligt, skolavslutningar och sånt, det funkar säkert på EU-val också.

Ungefär 60 procent av det de bestämmer i Bryssel påverkar arbetet i de svenska kommunerna, det är ju tokmycket!

Vad eller vem ska man rösta på då? Jag säger så mycket som att jag inte riktigt höll fast vid min vanliga partifärg och att det som jag till sist bestämde mig för att gå på var klimatet, krisen och djurhållningen. Du kanske retar dig mer på vad som görs eller inte görs åt kriminaliteten? Vill du öka eller minska invandringen? Frågor som rör homosexuellas rättigheter, kan det vara något? Är det absolut viktigaste för dig att få kopiera film och musik som du vill utan att betala? Ja, det finns i alla fall något för alla!

Man måste ju heller inte kryssa en gubbe eller gumma, man kan rösta på det parti man gillar. Jag försökte läsa på om alla partier, vissa var en större plåga än andra. Bland annat har jag följt Gefle Dagblads serie med olika kandidater till EU-parlamentet. Oväntat tunna svar från många tycker jag, det är ju också en annan viktig anledning till att i alla fall jag vill rösta, så att det inte blir B-laget som hamnar i Bryssel och ska föra min talan!

Klart pinsammast var precis som väntat representanten från det parti som försöker låtsas att man inte är främlingsfientligt utan att man är ett riktigt parti som har koll på alla frågor men partirepresentanten hade egentligen inte svar på något alls utan rabblade likt ett mantra att hennes parti vågar ta upp frågor som andra partier inte vågar ta i. Ett parti som bygger på att odla människors rädsla och okunskap är skamligt tycker jag. Från början oroade jag mig för att de här inskränkta partierna skulle ta plats men nu litar jag på att de trillar i den grop de själva grävt.

Ja, det här är ju min åsikt och den står jag i allra högsta grad för, det viktigaste är ändå att vi släpar oss i väg för att rösta även om det bara är för att komma in från regnet en stund…

Så rösta på vad du vill – bara du röstar!

TITTI SCHULTZ