Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gå och rösta i EU-valet

Ann-Cathrin Larsson, FP,

om vikten att rösta när EU:s nya parlament ska väljas.

Om en knapp månad, den 7 juni, äger det största transnationella valet någonsin rum. Alla röstberättigade medborgare i EU:s 27 medlemsländer, 375 miljoner människor, kan då utse ledamöter till Europaparlamentet. Europaparlamentet är världens största parlamentariska församling och EU:s enda direkt folkvalda institution.

Ingen annanstans finns en sådan stor parlamentarisk demokrati, som dessutom har fungerat i trettio år. Trots detta är kunskapen om valet och dess betydelse så blygsamt liten.En undersökning visar att bara 41 procent av svenskarna tänker rösta i Europavalet den 7 juni. I senaste Europavalet, 2004, röstade knappt 38 procent.Det är inte så länge sedan folk i flera europeiska länder levde under fascism och diktatur. En järnridå skiljde tyskarna från varandra och man krigade på slagfälten. Delar av Europa lider fortfarande av effekterna från andra världskriget.Det är här tanken med ett europeiskt parlament kommer in. Det är bättre att lösa konflikter i Europa med mineralvatten vid konferensbord än med vapen på bloddränkta slagfält...EU är viktigt för freden och friheten i Europa, men det är också viktigt för dig och mig i de mer vardagliga frågorna.Maten du äter, luften du andas, vattnet du dricker. Dina sopor och mobilsamtal. Leksakerna och flygbiljetterna du köper. Banken du lånar pengar i och bränslet du värmer ditt hus med osv är resultat av beslut på EU-nivåMen där EU verkligen gör en skillnad, är i de frågor som bara kan beslutas på global nivå. Den globala uppvärmningen, finansiell stabilitet, migration och invandring, tryggad energiförsörjning är några av de riktigt stora frågorna som parlamentet har på sitt bord att ta ställning till.Så vad vi än tycker, är parlamentet viktigt för oss och det är viktigt att vi skickar de människor vi tror kan göra någon skillnad för oss alla miljoner människor i Europa.De som tror på Europa och som vill arbeta för Europa och inte mot. Om du fortfarande funderar om det är värt besväret att gå och rösta den 7 juni, ställ dig då frågan: Bryr du dig om vad politikerna bestämmer när det gäller miljön, terrorism, din mat och ditt vatten och den globala ekonomin och allt det andra. Bryr du dig? Då ska du självklart rösta!

Ann-Cathrin Larsson

FP Älvkarleby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel