Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabrielsens blir nya suppleanter i RAV

Under flera år har de delat med sig av sina hemska erfarenheter runt om på skolor i Gästrikland. Som nya styrelsesuppleanter i organisationen RAV hoppas Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen kunna hjälpa andra även på riksnivå.
– Det oprovocerade våldet finns där ute. Det får vi aldrig glömma, säger Oddvar Gabrielsen.

Det har gått drygt fyra år sedan de förlorade sin 29-årige son. Efter en kväll på krogen sparkades Marcus Gabrielsen ihjäl på Kungsgatan i Stockholm av två yngre främlingar.

Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen minns än i dag känslan av ensamhet under sorgearbetets första tid. De minns också frustrationen över sin okunnighet om rutinerna under rättegångarna mot sin sons förövare, liksom okunskapen om sina rättigheter som anhöriga.

Som nytillsatta styrelsesuppleanter i Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade, RAV, hoppas Gävle-paret kunna dela med sig av sina erfarenheter till människor över hela landet.

– Alla i styrelsen har blivit utsatta av oprovocerat våld på något sätt. Men det är inte de egna upplevelser som vi kommer att prata om när vi träffas. Vi ska hjälpa andra som nyss har drabbats och trycka på politikerna, säger Oddvar Gabrielsen.

Den nya RAV-styrelsen tillsattes för tre veckor sedan. Genom att värva personer som paret Gabrielsen, mördade Englas mamma Carina Höglund och Roland Jangestig, morfar till de ihjälslagna Arbogabarnen, hoppas riksorganisationen kunna väcka större opinion än tidigare för anhöriga till våldsbrottsoffer.

– En organisation är slagkraftigare och biter bättre. Man blir lite större och kan vara mer i elden när man är flera, säger Oddvar Gabrielsen.

Redan för flera år sedan började paret Gabrielsen att åka runt själva och föreläsa främst på skolor om det som hänt dem. För att med jämna mellanrum bryta tystnaden som uppstår med tiden.

– Sådana här händelser uppmärksammas väldigt precis när de har inträffat, men sedan hittar medierna andra nyheter. Men vi har inte glömt det som hände vår son, det kommer vi aldrig att göra, säger Oddvar Gabrielsen.