Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gaddaborg

eller Gaddöborg som en tid var "sjörövarfäste"är den äldsta kända fästningen i Gävleområdet,belägen i Gavleån på Ön, även kallad Gaddöeller Gadö, vid Mackmyra. Gaddaborg hade vid slutet av 1300-talet strategiskbetydelse och hölls på 1390-talet av en slags sjörövare,fetaliebröder, även kallade vitalianer, som härjadevid svenska och finska kuster för att störa den danskahandeln. Från Gaddaborg kontrollerade de exporten av kopparoch järn från Falun och Hedesunda. Den nordiska drottningenMargaretas härar intog Gaddaborg cirka 1398 i samband medatt vitalianernas makt över Östersjön bröts.
Det finns olika åsikter om hur Gaddaborg uppförts.En är att fogdar besatte gården Gaddaborg och byggdefästningen, en annan att vitalianerna gjorde det.
Ursprungligen ägdes gården troligen av marskenTorkel Knutsson, som 1306 skänkte den till Uppsala domkyrka.Efter vitalianerna blev den en fogdeborg, men den lämnadesåter till domkyrkan 1432. Området är uppröjtoch synliga rester finns inte. Aagård, G.B: Gävle,medeltidsstaden; Nordin, J: Gaddaborg, en medeltida borg i Gästrikland (stencil); Ödeen, L: Från istiden till GunderHägg.