Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gaddafi skjuten till döds

/

Muammar Gaddafi har avlidit av sina skador, uppger en NTC-befälhavare enligt Reuters.

Annons

Dödsbudet kom från en "högt uppsatt" NTC-företrädare, rapporterar Reuters utan att nämna något namn.
– Han hade också träffats i huvudet. Det sköts en hel del mot hans grupp och han dödades, sade NTC-företrädaren.

Enligt libysk tv har Gaddafis son Mutassim gripits, liksom talesmannen Musa Ibrahim och underrättelsechefen Abdullah al-Senussi.
På den forna statstelevisionens webbplats, som fortfarande är lojal med Gaddafi, kallades dock alla uppgifter "grundlösa".
Gaddafi är "vid god hälsa", hävdades det enligt AFP.

– Vi är så glada. Vi håller på att ringa till Libyen för att få alla nyheter bekräftade, säger Abdulhadi Krir, styrelseledamot i Libyska föreningen i Stockholm.

När TT når Krir vet han ännu inte om han ska tro på att Gaddafi faktiskt är död. Han säger att en rättegång är, eller hade varit, viktig.
– Gaddafi har gjort mycket, han har kränkt mänskliga rättigheter. Vi har väntat på det här. En rättegång betyder mycket för alla libyer.
Gaddafi var efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) för brott mot mänskligheten men många libyer har sagt att de hade velat se honom ställd inför rätta i hemlandet.

Gaddafi var vid liv vid gripandet och avled senare av sina skador.
En NTC-företrädare sade till Reuters att Gaddafi skadades och greps "nära" Sirte när han försökte fly i en konvoj, som attackerades av Nato-flyg.
Läkare i Sirte rapporterade samtidigt att Gaddafis förre försvarsminister, Abu Bakr Yunis Jabir, dödats i striderna i Sirte. Hans kropp har identifierats på ett sjukhus efter att ha tagits dit i en pickup.
Försvarsanalytikern Stefan Ring konstaterar att gripandet av Muammar Gaddafi har ett viktigt symbolvärde, men att hans militära styrkor inte längre utgör något direkt hot.
Ring jämför med betydelsen när Iraks diktator Saddam Hussein greps.
I huvudstaden Tripoli tutade båda bilar och båtar efter beskedet om Gaddafis gripande, rapporterade BBC. Människor firade också genom att avlossa skott i luften.
Liknande bilder rapporterades även från andra håll i Libyen.
Både Nato och USA har än så länge sagt att de ännu inte kan bekräfta gripandet – som samtidigt förnekas av en webbsida, tillhörande en Gaddafi-vänlig tv-kanal.
– Nu är Libyen helt fritt från Gaddafi och hans regim. Det är en stor glädje, vi har fått befrielse efter 42 år, säger Shaban Elgale, oppositionell libyer som kom till Sverige som flykting 1982.
– Rebellerna kontrollerar Sirte till 100 procent nu, säger Elgale till TT och konstaterar att han via telefon fått höra att människor redan gått ut på gatorna i bland annat Tripoli och Benghazi för att fira gripandet.

Mer läsning

Annons