Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gaffel skapar "en kilameter konst" i Kilafors

Vi i Gästrikland vill gärna se ateljéföreningen Gaffels konsthappenings här, men roligt för Hälsingland att de nu för andra året skapar konst längs med järnvägslinjen.

Förra året var de i Holmsveden, nu är det Kilafors som får besök av konstnärskollektivet med bas i Gävle (bekanta om inte annat från GD:s årliga adventskalender, där det är Gaffel som bidrar med konstverken bakom luckorna).

"En kilameter konst" kallar de ordvitsigt årets upplaga av X Art stop, 3-4 september.

– Vi gör konsthändelser utmed tågspåret. Förra året var vi i Holmsveden, säger Anna Abrahamsson, som är en av medlemmarna i Gaffel.

Vi minns när Gaffel 2010 skapade konst i Boulognerskogen och 2012 i Sandviken höll de till i den före detta Baptistkyrkan. Denna ambulerande konstutställning skapas specifikt för den aktuella platsen och väver in dess historia, som när de 2011 skapade konst kring torget i Bollnäs utifrån den märkliga historien om torget som blev en stenöken.

Vad kan då besökare till årets X-art stop vänta? Ja, bland annat en hängmatta mellan två björkar framför stationshuset.

– Den kommer att annonseras ut till uthyrning. Naturläge, i hjärtat av Kilafors, berättar Gustaf Lord som är en av de medverkande konstnärerna.

Förutom hängmatta till uthyrning blir det Ljudbingo, höghöjdsinstallationer, performancevandring med flygvärdinne-look-a-like, husfasadsmycken och "eventuellt en enorm bänk".

Vi vet inte exakt vad allt på listan betyder. Enda chansen att ta reda på det är ett besök till Kilafors!

(Helahälsingland/GD)