Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gaffels adventskalender firar fem år

Ateljéföreningen Gaffel i Gävle har i fem år bjudit på sin konst i en digital adventskalender.
Nu pågår arbetet för fullt för att första luckan ska kunna öppnas på tisdag.

Adventskalendern kan som tidigare år följas via GD.se. Nytt för i år är att kalendern främst blir digital. Vi kommer att påminna er läsare under december om att det finns luckor att öppna, men för att kunna ta del av vad som gömmer sig bakom dessa luckor får ni besöka GD.se och leta er vidare till Gaffels adventskalender.

Vi träffar konstnärerna Gustaf Lord och Elin Hjulström Lord i Vävaren i Strömsbro, där de tar en kaffepaus inför eftermiddagens arbete med att färdigställa kalendern och bestämma vilket konstverk som ska gömma sig bakom vilken lucka.

LÄS MER: Gävles kulturliv går mot blått

Det är inte bara målningar. Foton men även videoverk har vi kunnat se i tidigare luckor – och vem vet vad som väntar i år?

Kalendern är inte en vanlig sådan utan en adventurekalender, en äventyrskalender med visuell form som påminner om 1950-talets matinéfilmer. Några konstnärer har valt att jobba med jultema.

– Men jultemat är inte något krav. I år är det få med jultema. Det har kanske varit för varmt och julstämningen har inte infunnit sig, säger Elin Hjulström Lord.

Idén till kalendern kommer från Göteborg. På festgatan Andra långgatan hade några fixat en levande julkalender för några år sedan med ett fönster som öppnades som en kalenderlucka.

– Så gjorde de en performance i fönstret varje dag fram till jul.

Ateljéföreningen Gaffel valde dock att göra sin version digital. Inte minst för att medlemmarna kommer från hela landet, och kalendern blir en möjlighet för dem att visa upp sin konst för släkt och vänner i hemstäderna.

De ser också kalendern som en möjlighet att nå ut med konst i nya sammanhang. Och förhoppningsvis locka en ny publik.

– Tröskeln att besöka ett galleri kan vara hög för vissa, säger Elin Hjulström Lord.

– Här är steget till konsten väldigt kort, fyller Gustaf Lord i.

– Ja, det blir avdramatiserat och får en humoristisk ton. Många är rädda för att inte förstå konst, men på nätet finns inte de förväntningarna på samma sätt som i ett galleri.

Ibland jobbar konstnärer med ett konkret mål, som en framtida utställning, men vissa saker skapas utan att ha något bestämt syfte. För sådana verk kan adventskalendern komma till användning.

– Kalendern blir en experimentplattform för konstnärer som har jobbat med något som de inte vet vad de ska göra av och får möjlighet att ge publiken en liten sneak peak.