Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galet Hälsingeliv

En lönnkrögare och en småtjuv bidrog i hög grad till att för omkring 100 år sedan sprida bilden av Hälsingland ut över landet.

Begreppet Hälsingeliv på gränsen till anarki och kaos kom i rikspressen att bli liktydigt med hembrännare, lönnkrögare, bondfångare och ficktjuvar.

Nu blir den tiden teater i Folkteaterns uppsättning ”Jerfsölif – icke precis okänd” på Hälsinglands träteater i Järvsö med premiär på midsommarafton. Många av de som är inblandade i produktionen har tidigare medverkat i uppsättningar på Träteatern, uppsättningar som ofta haft sin grund i lokalt förankrad historia och där ensemblen genom att läsa och lyssna till berättelser som bygdens folk har förmedlat har skaffat sig djup kunskap om livet där förr och nu.

– Mycket av det där har vi inte tidigare använt oss av. Det har legat i bakgrunden och nu känns det som det är tid att ta fram det igen, säger Alexandra Zetterberg, som spelar lönnkrögerskan Pila-Brita.

Det är omkring Pila-Brita, småtjuven Åkerberg och de brutala dubbelmorden i Delsbo och Arbrå 1901, som ledde till livstidsstraff för Åkerberg, som handlingen kretsar.

I centrum finns också sanndrömmerskan Edla Karlsson, vars drömmar bidrog till att peka ut Åkerberg som gärningsman.

Det är en helt igenom kollektiv process som ligger bakom föreställningen.

Skådespelare och regissör har arbetat fram ett råmaterial med vissa scenanvisningar som de sedan presenterat för Ninne Olsson, vid tetatergruppen Oktober i Södertälje, som dramatiserat och byggt upp de olika scenerna. Alla i ensemblen har bidragit till grundforskningen, som startade under vintern och nu efter åtta veckors repetitioner lett fram till premiären.

I mars kopplades Per Engman och hans kapell till projektet. De har svarat för musiken, som beskrivs som en blandning av folkrock och folkpop.

– Det har varit jättekul att jobba på det här sättet. Vi har fått texterna och sedan har vi tillsammans i kapellet arbetat fram musiken, säger Per Engman, som ger skådespelarna beröm.

– Alla är mycket duktiga att sjunga, vilket gör det hela ännu roligare!

Regissören Olle Törnqvist väljer att kalla föreställningen för en teaterfantasi, därför att mycket av det historiska minnet kring Pila-Brita, Åkerberg och dubbelmorden i Delsbo och Arbrå är myter.

Senare tiders forskning kring dubbelmorden gör gällande att de två var utsatta för ett gigantiskt justitiemord, att de i själva verket var oskyldiga till det de anklaga- des för. De olika scenerna i före- ställningen bygger på vad ensemblen inhämtat hos boende i bygden.

Hur nära sanningen det är vet idag ingen med säkerhet.

Lasse Sundberg

Fotnot: ”Jerfsölif” har premiär på Träteatern i Järvsö på midsommarafton, kl 21. Därefter ges föreställningen den 24.6-24.7, onsdag-söndag kl 19, lördagar kl 15.