Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gäller undvika kvalseriespel

/
  • Jacob Markström fick ingen vidare 19-årsdag i går. Fyra insläppta mål och utbytt efter två peridoer.

Brynäs uppträdde som ett blivande kvalserielag i Luleå - vek helt ner sig i norr och förlorade med förfärliga 5-0.

Annons

Som jag ser det i nuläget: Det gäller bara i de åtta återstående matcherna att försöka undvika det förhatliga kvalseriespelet för fjärde gången under 2000-talet.

Brynäs dock kvar med ett nödrop på sista slutspelsplatsen, då Modo rasade ihop i slutperioden i Linköping och förlorade stort. Det skiljer två mål i Brynäs-plusfavör. Gävlelaget blev för andra gången i vinter mållöst. Nära även att en upprepning skedde av 0-6 i baken i Ö-vik mot Modo i slutet av oktober.

bara tagit en trepoängare på de sju senaste matcherna, 3-1 hemma mot Frölunda, och nått en pinne i 1-1-matchen senast i Skellefteå.
På bortais har Brynäs inte tagit en trepoängare sedan 18 november i omgång 23, då Djurgården besegrades med 4-2 på Hovet. (Det är 13 (!) omgångar sedan...).
Totalt har det bara blivit 19 poäng i utdelning av 72 möjliga på bortais under den gångna säsongen.
Siffror som pekar på att Brynäs knappast heller kommer att ta fler bortapoäng fram till de 55 grundseriematcherna avvverkats.
Kvar på bortaprogrammet är Frölunda, i omstarten den 10 februari, Rögle lördag 14 februari, då allt mycket väl kanske avgörs i den bittra slutstriden, och slutligen HV i Jönköping tisdag 24 februari innan Brynäs avslutar med två hemmamatcher mot Timrå och Färjestad.

tre hemmamatcher när serieledande Linköping, jumbon Södertälje och streckkonkurrenten Djurgården gästar Läkerol Arena.
Brynäs chans att undvika kvalseriespel ligger med all säkerhet i de tre hemmamatcherna.
Att tro på slutspel, så illa som det ser ut för närvarande i varje fall, är nog bara en önskedröm att hoppas på för fansen. Jag har inga sådana drömmar i varje fall.
Timrå är redan fyra pinnar före och på klar uppgång formmässigt, dessutom är medelpadslaget slutspelsmässigt i motsats till hur Brynäs formkurva pekar - ja, i varje fall inte uppåt som för Challe Berglunds TIK-boys!
Och Modo kommer inte att missa play off, trots stora målvaktsproblem. Det är jag helt övertygad om. Knappast nån annan kan väl heller tro det, allra minst om Peter Forsberg träder in i handlingen...

Lägg därtill att Dif flåsar i nacken, bara en pinne efter och nästjumbon Rögle endast två efter - hur ska det här sluta egentligen?

blir en kamp på liv och död för brynäsarna.
Lulematchen blev aldrig nån riktig kamp, därtill var norrbottningarna allt för överlägsna. Snurrade och lekte fullkomligt med de stackars gävlekillarna.  I synnerhet då radarduon Harju och Omark som båda är i sitt livs form, allt går i en lekande dans på isen för bägge.
Första hemmamålet i Coop Arena, där Brynäs annars brukar trivas och förut i vinter inte förlorat med en kryssmatch och en 4-2-seger, blev på nåt sätt typisk för hur det såg ut under resten av matchen när firmaparet Harju och Omark fullkomligt förnedrade och spelade skjortan av de vitskrudade brynäsarna, och svarade för alla fem målen.
En tappad puck i mittzon blev till kontring för övertorneåpojkarna och det small direkt, assistkungen Omark till till Harju och Markström hann aldrig med i sidledsförflyttningen. Pang rakt upp i ena krysset.

sedan räkningen på alla de gånger som brynäsarna förlorade eller slarvade bort pucken i den viktiga mittzonen.
Det var otaliga gånger i varje fall och nästan alla lulemålen kom till efter blixtsnabba spelvändningar där de erövrade pucken i mittdelen av planen.
Johan Harju var matchens store gigant och showman med sina fyra mål, första gången han gjorde det i elitserien, men lika stor succéman var kompisen Linus Omark, som får spela i Tre Kronor.
Det borde givetvis även Harju ha fått göra, 24 mål som han nu är uppe i och skytteligeledare tillsammans med Modos Skröder.
Både 3-0 och 4-0 såg billiga ut. Omarks studspuck som gav trean lurade Markan och 4-0, Harjus hat trickfullträff, smet in mellan benskydden.
Jacob Markström kunde allt ha önskat sig en trevligare kväll på isen, samma dag som han fyllde 19 år!

även ut inför slutperioden när Anders Lindbäck kom in.
"Limpan" släppte in ett, när Harju fullbordade sin underbara hockeyafton, helt ensam med brynäskeepern kunde Johan enkelt och utan minsta tvekan trycka in 5-0.
Domare Pehr Claesson valde att inte blåsa av, trots att skottet före målsituationen träffade Lindbäck i masken, men huvuddomaren bedömde inte att skottet tog allt för hårt mot ansiktet - vilket det inte heller gjorde av tv-bilderna att döma. Så det var nog ett okej domslut.
Förnedringen och utklassningen var ändock total.
Ett mer udd- och kraftlöst Brynäslag var det länge sedan jag såg.
Det verkade nästan som samtliga gett upp redan innan matchen.
Sebastian Lauritzen saknades, känning av ett lår, och det gjorde att Brynäs spelade med endast två mannar i fjärdeformationen.
Orken, energin, kraften och kunnandet saknades helt.
Detta till trots så avlossades faktiskt 21 skott mot Mattias Modig, som för andra lördagen i rad på hemmais höll nollan och samma segersiffror skrevs som mot SSK.

0-5-fallet gjorde även att målskillnaden försämrades ytterligare, minus 18 som det är.
Vilket kan räknas som en minuspoäng även det. Och som kan bli direkt avgörande i slutänden.
Tränare Czarnecki (tillsammans med målvaktstränare Pecka Alcén) brukar lita på sin fingertoppskänsla när det gäller valet av målvakt. De valde rätt i Skellefteå, nu blev det inte lika lyckat.
Tyvärr, detta sagt utan att på nät sätt förringa Markströms insats. Men på två mål hade han oflyt, det går inte att resonera bort.

inte alls bra ut det här, för Brynäs inför fortsättningen. Detta om man bedömer laget efter den smått skrämmande svaga luleinsatsen.
Jag tycker det kom överraskande efter den fullt godkända skelleftematchen i torsdags.
Helt klart är att tränartrion har ett tufft jobb framför sig under uppehållet, dels att återfå självförtroendet hos mannarna och dels att återigen (för vilken gång i ordningen i vinter vet jag faktiskt inte) få tillbaka ett tätt och säkert försvarsspel, som hela vintern varit upp och ner, och att forwards börjar göra mål.
Ett enda futtigt som det oftast bara blivit eller som nu noll - och det bär raka vägen ner till kvalseriespel igen tillsammans med Södertälje. Hemska tanke!
Och hur Brynäs ska få till det erforderliga målskyttet är för mej en gåta...

Mer läsning

Annons