Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla blir sittande på akuten

Akutmottagningen i Gävle dras med långa väntetider. Nästan 30 procent av patienterna – många av dem gamla och skröpliga – blir kvar på akuten i minst fem timmar innan de slussas vidare.

Det är landstingets revisorer som i en ny rapport lyfter fram problemen med patientflödet.

Strömmen av patienter till akutmottagningen blir större för varje år – i år väntas antalet uppgå till 31 600 – och verksamheten har svårt att kunna ta hand om alla inom rimlig tid.

Alltför ofta blir patienter kvar på akuten i många timmar i väntan på till exempel röntgenundersökning, inläggning på vårdavdelning eller bedömning av läkare med rätt kompetens.

Enligt revisorerna blir 27 procent av patienterna – cirka 10 000 per år – kvar på akuten i fem timmar eller längre.

Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvård och ambulanssjukvård i Gävleborg, säger att han är medveten om problemen.

– Det här är inte bra. Men egentligen blir jag positivt överraskad. Jag trodde faktiskt att läget var ännu sämre, säger han.

Enligt Peter Bergh finns ett system på akuten för att sortera ut patienter med allvarliga sjukdomar eller skador och se till att de snabbt kommer under behandling. Det fungerar i allmänhet bra. Det som inte fungerar lika bra är omhändertagandet av patienter med lindrigare åkommor. Det är dessa patienter som kan bli liggande eller sittande i timmar på akuten i oviss väntan.

Eftersom det medicinskt inte är riskabelt att låta dem vänta kan man göra det när trycket på mottagningen är högt eller lediga vårdplatser saknas på sjukhuset. Men för den enskilde kan väntan bli både frustrerande och plågsam.

En stor andel av patienterna är gamla, skröpliga människor. Det är människor som är sjuka sedan tidigare men som nu blivit lite sämre och därför kommit till akuten. Det bästa vore att dessa patienter snabbt fick träffa en geriatriker, en läkare specialiserad på äldre människors sjukdomar, men sjukhuset har stor brist på sådana.

Enligt Peter Bergh planeras nu en rad åtgärder för att förbättra omhändertagandet av dessa patienter. Bland annat kommer en sjuksköterska med geriatrisk kompetens att placeras på akutmottagningen. Provtagnings- och röntgenrutinerna ska också förbättras och förenklas på sjukhuset för att få ett bättre flöde på akuten.

Ett samarbete med hälsocentralerna ska inledas, och det ska leda till att patienter slipper åka till akuten utan i stället kan få den vård de behöver i hemmet via distriktssköterska eller familjeläkare.

Särskilda insatser ska göras för att hjälpa de så kallade mångbesökarna, de som av diffusa skäl kommer till akuten var och varannan vecka.

– Mitt mål är att få ner snittväntetiderna på akuten från dagens fyra timmar till två, säger Peter Bergh.