Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla bykartor ställs ut i Hamrånge

HAMRÅNGEBygdens gamla bykartor har hittills legat i tryggt förvar i respektive bys bykistor.

I original kommer de så också att förbli eftersom kartorna, många daterade 1700-tal, är alltför sköra att arbeta med.

Långt fler kommer nu ändå att kunna ta del av denna kulturskatt sedan flera av bygdens bysamfälligheter låtit fotografera av och kopiera flera av de gamla kartorna.

Från och med den här veckan finns de utställda vid Hamrånge hembygdsgård.

Bevara för framtiden
- Att fotografera av och kopiera kartorna ger inte bara fler tillfälle att studera dem närmare, det är också ett sätt att säkerställa ett bevarande av dem för framtiden, hälsar bysamfälligheterna.

Den äldsta av kartorna, i sig något av ett konstverk med sina utsmyckningar, kommer från Häckelsängs by och är daterad 1759. Liknande kartor finns även över Axmar och Sältdala allmänning i Åbyn.

Nio kartor
Flera av dem tillkom i samband med storskiftesdelningar under 1700-talets senare hälft, då järnbruken i bygden köpte in skogsmark för att säkerställa koltillförseln.

Hagsta by visar den karta som tillkom vid en storskiftesdelning 1809-1811.

Sammanlagt nio kartor över byarna Sjökalla, Axmar, Hagsta, Åbyn och Häckelsäng finns med vid utställningen som pågår resten av sommaren. För den som är intresserad finns även möjlighet att köpa skräddarsydda kopior.

MARIANNE LUNDQVIST