Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla Grand

Kyrkogatan 28, Grand Hotell, ritat av arkitektenTure Stenberg, byggdes till den stora Gävleutställningen1901 och var ett av landsortens största hotell när detinvigdes. Det inreddes med 60 enkelrum och sviter, två matsalar,stort musikkafé med terrass, ett mindre kafé ochfestvåning. Grand Hotel ägdes då av Theodor Anderssonsom 1919 sålde det till Gaston Edberg, vars sterbhus 1924sålde fastigheten och rörelsen till Oscar Zedrén på Centralhotellet. 1941 införlivadesrörelsen i Centralhotellet och Grand Hotell stängdes(se även Grand Central Hotel). 1943 köpte Gävle stad fastighetenoch förslag fanns att inreda huset till nämndhus förGävle stad. Förslaget röstades ner i stadsfullmäktige.
I stället hyrdes lokaler i huset ut till bland andralänsarbetsnämnden och Sundsvallsbanken. När banken1953 byggde en egen fastighet på Drottninggatan och flyttadeut rustades hotellets gamla festlokaler och återfick singamla funktion.
1945 öppnades biografen Grand med entré från Norra Centralgatan.
1970 var Gamla Grand rivningshotat då staden planeradeatt uppföra ett parkeringshus på tomten. En kampanjför bevarande drogs igång, Gävle museum gjordeen utställning, protestlistor cirkulerade och byggnaden blevkvar. Lilla teatern hade sina lokaler i huset 1976-1982.
I början av 1980-talet övertog NCC fastigheten,och 1982-1983 renoverades Gamla Grand och fick nya hyresgäster.Pelarcaféet, senare kallat Pelarsalongen, har blivit GefleFestvåning och stora matsalen var en tid teatersalong förSkottes musikteater. Senare, då Realia övertagitfastigheten, har bland andra Kulturskolan och Gävle Jazzclub Body and Soul hyrt lokaleri det gamla hotellet. Löfgren, F, & Sollbe, B: Gävlevandringarmed Folke; Karlström, T: Gävle stadsbild.