Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla Grand - huset som väcker känslor

Från ett av landets mest förnäma hotell i början av 1900-talet till en byggnad som i dag mestadels står tom och nästan inger spökkänsla.

Följ med GD till Gamla Grand i Gävle – ett hus som väcker känslor, men saknar hyresgäster.

Annons

Direkt inne i lobbyn blir besökaren påmind om hotellverksamheten som en gång bedrevs där.

En glasmonter med föremål vittnar om det förflutna. En dörrskylt med nummer 412. En spottkopp i porslin med Grand Hotells emblem...

Det går nästan att föreställa sig den febrila aktivitet som måste ha ägt rum när hotellets piccolos, unga pojkar i uniform, hjälpte handelsresandena med bagaget, och de elektriska hissarna åkte upp och ner.

I dag är huset mest tomt och lite spöklikt med sina långa korridorer och många rum som under senare år fungerat som kontor.

Det ekar när Anders Hedström, marknadsområdeschef på Diös Fastigheter som äger huset, slår upp porten till den pampiga Stora Salen med sina bevarade takstuckaturer.

På senare år har där varit nattklubb sedan CH brann ner.

– Lokalerna blev ganska slitna under den tiden plus att grannarna klagade. En ny nattklubb står därför inte särskilt högt på önskelistan, säger han.

Diös tog över fastigheten strax efter att nattklubben gått i konkurs. Sedan dess har de få hyresgästerna varit desamma. En har till och med flyttat.

Kulturskolan packade ihop sina saker vid årsskiftet och begav sig till Nynäs. Kvar blev endast dansundervisningen som i dag hyr en mindre del på bottenplanet.

Sedan Kulturskolan flyttade gapar både andra och tredje våningen i Gamla Grand tomma. Femte våningen var tom sedan tidigare. Knappt en femtedel av husets 5 144 kvadratmeter används i dag.

På plan 4 huserar landstingets psykologmottagning för blivande föräldrar och småbarnsfamiljer. Sekreteraren Monica Bergström sitter i ett av kontoren. Hon har jobbat där i åtta år och kan inte sluta fascineras av byggnaden.

– Det är så vackert här, bara känslan av att gå in i trapphuset! Dessutom är läget perfekt, nära tågstationen. Synd bara att huset är så öde, säger hon.

Men även landstinget är på väg att lämna lokalerna.

– Vi letar aktivt efter något annat. Lokalerna i Grand är charmiga och bra, men passar inte just vår verksamhet, säger Reidar Kanth, chef för barn- och ungdomshälsovården i centrala Gävle.

Kvar blir endast Telemarketinggruppen som håller till på vinden och dotterbolaget Besöksbokarna som hyr en liten del på bottenplanet. Ett 30-tal anställda jobbar med att inhämta branschinformation på uppdrag av främst industrin.

– Det är fantastiskt att jobba i Gamla Grand, rummen är så vackra! Det är en av Gävles tjusigaste byggnader som tyvärr står outnyttjad i dag, menar Ulrika Weiåker, vd för företagen.

Själv har hon en dröm om att den gamla punschverandan mot Gavleån ska öppnas.

– Den vore perfekt som uteservering om somrarna, säger hon.

I Grands källare huserar även en liten musikstudio som spelar in lokal pop- och rockmusik.