Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla kyrkogården

När kyrkogården innanför bogårdsmuren runt Heliga Trefaldighets kyrka började bli fullbelagd invigdes 1808 en interimskyrkogård vid Västra Vägen. På grund av finska kriget 1808-1809 fanns soldater i Gävle, och många av dem dog i kolera. Massgravar för farsotens offer anlades då i Kroknässkogen, som området på den tiden kallades. På 1800-talet och långt in på 1900-talet gravsattes de flesta i så kallade allmänna varv i speciella kvarter eftersom de anhöriga inte hade råd att köpa familjegravar. Dessa ökade dock långsamt i antal, och efter 1922 nyanlades enbart familjegravar. Kända Gävlefamiljer som Ennes och Elfbrink har byggt egna gravkor, andra har omfattande utsmyckningar på sina familjegravar. Konstverket "Treenigheten" formgavs av Johnny Mattsson.
Bårhuset, ritat av E.A. Hedin, invigdes 1896 och användes till 1960. Vaktmästarbostaden togs i bruk 1881 och användes som tjänstebostad till 1987.
Kyrkogården, som utvidgades 1844, kallades länge Nya kyrkogården. När en ny kyrkogård som senare fick namnet Skogskyrkogården anlades 1929 kallades den först Nya kyrkogården, och den äldre fick då heta Gamla kyrkogården.