Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla s–argument

Annons

Carin Jämtin, bland annat ledamot av Socialdemokraternas partistyrelse, har fört fram kravet att friskolornas och de privata välfärdsföretagens vinster inte ska få gå till aktieägarna. Det handlar alltså om utöver friskolorna om privatdrivna förskolor, äldreboenden, gruppboenden och hemtjänst på entreprenad. Allt detta finansieras med skattemedel och då är det oacceptabelt att vinsterna ”hamnar i aktieägarnas fickor”, skrev Jämtin i en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen. I stället ska pengarna användas för att höja kvaliteten i verksamheten.

Jämtin riktar sig direkt till partiets vänsterfalanger. Hennes resonemang är som hämtat ur någon socialistisk skolbok. Hon citerar också en av den tidigare socialdemokratins förgrundsgestalter, socialministern Gustav Möller, som formulerade argumentet att varje skattekrona som inte används effektivt är som att stjäla från de fattiga. Jämtin drar alltså tillbaka tiden till mitten av 1900-talet.

Carin Jämtin får rejält motstånd från det egna partiet. Sex S- märkta kommunalråd har på DN Debatt hävdat att ”vi måste sluta motarbeta friskolorna”, partiets skolpolitiska rådslagsgrupp har slagit fast att de fristående skolorna kommit för att stanna och inte minst har förre finansministern Kjell-Olof Feldt, numera ordförande i Friskolornas riksförbund, gått till motattack. Socialdemokratins förhållande till vinst har varit ångestladdat eller åtminstone komplicerat, skriver Feldt i DN.

”Men med tiden har nog de flesta socialdemokrater accepterat det faktum att företagande måste vara lönsamt, ge vinst, så att de som bidrar med det nödvändiga kapitalet får ersättning för uppoffringar och risktagande. Staten som företagsägare kräver nu en rejäl marknadsanpassad avkastning på sitt kapital. Våra pensionspengar ska förvaltas med god avkastning som övergripande mål, för det kräver dagens och framtidens pensionärer”.

Ja, och varför skulle andra villkor gälla för dem som Carin Jämtin kallar välfärdsentreprenörerna?

Några belägg för att privat verksamhet är sämre än offentlig kan Jämtin inte redovisa. Snarare är det så att motsatsen gäller. Det är i stället motviljan mot vinster som är grunden i argument av det slag Carin Jämtin framför men det blir obegripligt om ett privat företag kan driva en verksamhet med bra resultat och så organiserat att det ger vinst vilket det offentliga inte kan.

Carin Jämtin tar upp en argumentation som hon uppenbarligen hoppas ska attrahera de väljare som i gammal socialdemokratisk anda ser allting utom offentlig verksamhet som anslag av kapitalistiska krafter. Det är märkligt hur tiden kan gå en del grupper totalt förbi.