Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla sjukhusbyggnader rivs

GÄVLEEn omfattande rivning av gamla sjukhusbyggnader pågår just nu i Gävle. Det är bland annat delar av det ursprungliga sjukhuset från 1880-talet som får skatta åt förgängelsen.

- Det blir billigare att bygga nytt än att anpassa gamla lokaler efter dagens vårdbehov, säger Leif Lindstrand, landstingets fastighetschef.
Under sommaren kommer 6 000 kvadratmeter sjukhusbyggnad att rivas vid länssjukhuset i Gävle. Rivningen påbörjades i maj och ska vara klar i slutet av juli.
Försvinner gör dels hus 10, en byggnad som tidigare bland annat inhyst oralkirurgi, dels den så kallade gynflygeln där bland annat BB funnits.
Byggnaderna härstammar från det ursprungliga sjukhuset som invigdes 1887. Nu har de stått tomma en längre tid.
Rivningen ingår i det investeringsprogram på 135 miljoner kronor för länssjukhuset som landstingsfullmäktige beslutade om i våras.
Totalt ska 12 000 kvadratmeter rivas och ersättas av 7 000 kvadratmeter nybygge. Tanken är att alltmer av vården ska bedrivas i moderna, ändamålsenliga lokaler.
De byggnader som nu rivs har samtidigt ett kulturhistoriskt värde.
Länsmuseet har därför haft invändningar mot att husen jämnas med marken.
Enligt Leif Lindstrand har dock en dokumentation i text och bild av husens historia gjorts innan rivningen påbörjades.
- Alla hus som rivs kommer att dokumenteras på samma sätt, säger han.
Ett syfte med rivningen är att ge plats åt en ny tillbyggnad i sju våningsplan som ska uppföras mellan sjukhusets höghus och kvarvarande gamla byggnader.
I tillbyggnaden ska bland annat sjukhusentré, kök, matsal, cafeteria och apotek finnas. Två våningsplan reserveras för sjukvårdsverksamhet.
Bygget påbörjas i slutet av augusti. Stommen tar ett år att uppföra, därefter ska byggnaden inredas. Invigning blir det 2004.

BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus_gd.se