Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla skador i 1700-talshus

GÄVLE- Folk ringer och påstår att man är nån jävla halvgangster som förstör kulturen.

Sedan bygg- och miljönämnden i onsdags gav rivningslov för Klintbergska gården har det stormat kring husägarens företrädare Anders Högberg.
Han anser att kritiken från länsmuseet och grannar är obefogad.
-Jag är så trött på folk som ska tycka i andras plånböcker. Det är så lätt att stå på utsidan och ha åsikter, men det här är ett av de sämsta objekt som jag någonsin har sett, säger Anders Högberg.
Han visar runt inne i 1700-talshuset, och pekar på dussintals punkter där huset är så dåligt att det verkar vara omöjligt att få ordning på.
-Fastigheten är totalt orustad sedan 1960-talet. Inte ett pennstreck har gjorts, säger han.

Frän doft av mögel
Huset har svåra sättningsskador eftersom två bärande innerväggar helt enkelt tagits bort av en tidigare ägare. I källaren står grundvattnet några centimeter under golvet, och en frän doft av mögel sticker i näsan.
-Det här är inget som har hänt de senaste åren. De här skadorna är 30-40 år gamla, säger Anders Högberg och skrapar med foten mot en bärande bottenbjälke. Ett moln av svartnat trä och mögel virvlar upp.
På övervåningen hänger flera takbjälkar som tidigare var bärande rakt ut i luften. Här satt trappan tidigare, men den flyttades under fyrtiotalet då huset byggdes om till tvåfamiljshus.
Anders Högberg pekar på flera provisoriska lagningar som gjorts i huset.
Enligt honom är det inte mycket kvar av det som byggdes på 1700-talet. Om- och tillbyggnader har genom seklen förstört allt som är värt att kalla kulturskatt.
- Jag kan visa dig ett snitt på timmerväggar som är helt intakta. Det är allt, säger han.
Förra gången han begärde rivningslov för huset var förra sommaren. Då fick han avslag.
Vad är det som har hänt sedan dess?
-Den enda skillnaden är väl att de har fått fler utredningar att ta ställning till. Det har väl gett mer tyngd åt den utredning jag lämnade vid förra ansökan, säger han.
Vad har försämrats med huset sedan dess?
-Absolut ingenting. Snarare förbättrats. Mögelsvamparna har torkat ihop, och huset har luftats ur. Det är det vi har gjort när Bengt Turner säger att det stått öppet. Fast utseendemässigt har det väl flagnat en del, säger han.
Vad kommer att hända nu?
-Ingenting, förrän vi har bygglov.
Och hur ser det ut om ett år?
-Om man ska fråga alla berörda: likadant som i dag, fast sämre. Kanske om två, tre år att det händer något. Beroende på vad kommunen tillåter.
Anders Högberg har förståelse för att kulturella värden ska bevaras, men tycker att diskussionen fått lite slagsida. Samtidigt som han kritiseras för att vilja riva Klintbergska gården ser han många exempel på hur andra kulturmiljöer förfaller.
-Det är bara att titta på husen vid Kungsbäcksvägen. Tomterna ner mot Gavleån. Vem har bevarat den kulturen? Korrugerade plåttak, aluminiumfasader, var är det enhetliga i det? Och kommunen äger två egentligen fina funkishus vid skolan på Söder som står och förfaller. De kommer snart att behöva rivas.
-Den här stan är så förvanskad så det är fruktansvärt. Jag tycker den här gården har fått för mycket medialt skit, säger Anders Högberg.


MAGNUS LUNDQUIST