Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal är äldst

Alf Svensson har genom personröster slagit ut Kristdemokraternas förstanamn till Europaparlamentet, Ella Bohlin.

Partiledaren Göran Hägglund ställde starkt upp för Bohlin. Det kunde ses som Hägglunds svar på att den gamle Nydemokraten greve Wachtmeister och andra kändisar satsade pengar och propaganda för Svensson.

Ella Bohlin var yngst i TV:s slutdebatt. Orädd mötte hon gamla debatträvar och gjorde det bra. Men i valet var hon kanske redan för början chanslös, när partiets väljare föredrog den som varit i det politiska rampljuset längst av alla.

Svensson hade ingen avsikt att kandidera, men han slängdes in, på plats nio, som led en aktion från partiledningen för att slippa den EU-fientlige Lennart Sacrédeus på listan.

Som partiledare ändrade Alf Svensson partiets linje i abortfrågan men drev desto hårdare kravet på särbehandling av homosexuella. Han var totalt emot partnerskapslagen och har sagt att han ska lämna Svenska kyrkan om den godtar att viga samkönade par.

I Europaparlamentet kommer han att ingå i den största gruppen, den konservativa, där kristdemokrater, starkt pådrivna av Vatikanen, är rabiata i sitt motstånd mot homosexuella, aborter och preventivmedel. Sacrédeus stödde under sina år i parlamentet de mest hårdföra i dessa frågor, Anders Wijkman gjorde det inte. Kan man vara säker på att Svensson i denna miljö kommer att stå upp för den rätt till abort han stött i Sverige?