Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal bebyggelse vid Hillstavallen

SANDVIKENUtgrävningen vid Hillstavallen öster om Sandviken har börjat. Under ledning av Katarina Liases ska små bitar av den flerhundraåriga fäbodvallen grävas igenom.

Annons
- Det ser både bra ut och inte bra ut, förklarar Katarina Liases när Gefle Dagblad besökte utgrävningen på tisdagen.
Det positiva är att en mängd fynd gjorts, bland annat av gammalt porslin, en nyckel, spikar, en kniv och keramik som är från 1700-talet och senare.

Jordprover
- Det negativa är att forskare har sagt att ett område har spår efter odlingsrösen, men jag har ännu inte hittat platserna, säger Katarina Liases. Jag har tagit flera jordprover som ska skickas på analys och det blir intressant att se vad det kan ge.
En stor fråga för Katarina Liases och de övriga utgrävarna är att bestämma när etableringen skedde i området.

Siste man på vallen
- Vi vet att den siste som höll till på fäbodvallen gjorde det 1891 till 1895, säger hon. Det har vi fått bra uppgifter om av hans barnbarn. Men allt tyder ändå på att det har varit bebyggelse i området några hundra år.
Meningen var att Ovansjö hembygdsförening skulle hjälpa till med utgrävningen.
- Men vi fick inte några medlemmar som ställde upp, säger föreningens ordförande Alf Ljungkvist. I stället står föreningen för kostnaderna för de sex elever från Hammargymnasiet som hjälper till. Det kostar 500 kronor att vara med.
På onsdagen kommer också hjälp från Skogsvårdsstyrelsen, som har en kurs under veckan.
Det aktuella området är enligt Katarina Liases perfekt för en mycket gammal boningsplats.
- Som området ser ut har det kunnat finnas boningar från stenåldern och framåt, menar hon. Men nu blir inte det här någon omfattande utgrävning. Vi har fått 50 000 kronor av länsstyrelsen eftersom landshövding Lars Eric Ericson tyckte området var så pass spännande.
Utgrävningen avslutas på fredag.

JÖRGEN LARSSON