Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammal goding ur GD:s arkiv

Annons

I GD:s arkiv finns det många godbitar.

På 70-talet drog vi igång Gästkocken, matreportage som gick en gång i veckan under massor av år. Jag hann med några årgångar men framför allt var det Ylva Suneson som gästade otaliga kök och kockar under åren. Många goda matminnen blev det. Och varför inte gräva där ibland. Återvinning av bästa slag!

Ett som sitter kvar i minnet är en dessert, en herrpudding. Receptet kom från en grevinna Oxenstierna i Stockholm men den som lagade puddingen i GD i november 1982 var Agnes Bergquist.

Agnes hade varit husa på Stigslunds gård, herrgården som låg där Stigs gård senare byggdes. Där i disponenthushållet fanns en snäll kokerska som inte gillade att göra desserter så det fick Agnes göra. Ett drygt jobb, vispen gick nog varm fast den var helt utan elkraft.

I dag är det betydligt enklare att åstadkomma puddingen, som egentligen smakar mer som kaka. Lilla husan Agnes växte upp, blev mamma till

GD:s Kerstin Monk och hade hunnit bli pensionär när hon var gästkock.

Underbart god är herrpuddingen och fast den fått sitt namn för att just herrar ansågs vara förtjusta i desserter (och cognac gissar jag) så föll den här kvinnan för den så pass att smakminnet sitter i 27 år senare.

Kakan:

4 äggulor

212 g socker

212 g sötmandel

8 g potatismjöl ( ja, åtta gram)

4 äggvitor

Vispa gulorna och sockret pösigt. Rör i den skållade och malda mandeln samt potatismjölet. Sist rörs vitorna som vispats till skum i försiktigt. Häll smeten i en väl smord och bröad hålform, helst en 2-liters.

Grädda kakan i 180-200 grader i 45 minuter. Prova med en sticka om den är färdig.

Lag:

2 hg socker och 3 dl vatten kokas till en simmig lag och smaksätts med 1/2 dl cognac. Ös lagen över den färdiga kakan lite i taget.

Garnering:

Strimlad mandel sticks ner i täta rader i kakan som serveras med citronsås.

Citronsås:

2 ägg vispas med 1/2 kaffekopp socker tills det blir ljust och poröst. Tillsätt rivet skal och saft av en halv citron. Strax före serveringen tillsätter man 2 dl vispad grädde.

Då på 30-talet drack man ett glas Madeira till men en kopp svart kaffe smakar minst lika bra.

Mer läsning

Annons