Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal tvist löst

SANDVIKEN
En förlikning ger företaget Arena Data AB närmare en miljon kronor från Sandvikens kommun.

Annons
Men efter kvittning mot företagets hyresskulder blir det en halv miljon kronor kvar för kommunen att betala.
Det är en gammal tvist som ligger bakom domen från Sandvikens tingsrätt.
I mitten av 1990-talet inleddes ett projekt i Sandviken att lägga in samtliga ortsnamn i en databas.
Ortnamnsprojektet bedrevs till och med december 1998 som ett ALU-projekt på uppdrag av SOFI, Språk- och folkminnesarkivet i Uppsala.
Projektet startade i september 1996 och möjliggjordes med så kallade Sesampengar, en statlig satsning på museernas skatter.

Arena fick jobbet
Uppdraget gick till företaget Arena Data AB. Företaget fick tillgång till kommunala lokaler på Baldersgatan i Sandviken. Enligt Sandvikens kommundirektör Svante Nordh skulle företaget få vara i lokalerna tills projektet, som finansierades med arbetsmarknadspengar, avslutats.
Något hyreskontrakt upprättades aldrig.
Om detta går dock meningarna isär. Företaget hävdade att kommunen skrivit på ett kontrakt som gällde för flera år framåt.
Projektet avslutades och kommunen ville ha tillbaka sina lokaler men Arena Data ville inte flytta. Kommunen flyttade in i lokalerna ändå efter att ha byggt en vägg för att dela rummet.

Sluten förlikning
Enligt Arena Data miste man på grund av kommunens agerande kunder och därmed pengar. Företaget stämde Sandvikens kommun på över fem miljoner kronor.
Men det blev till slut en förlikning.
- Vi tycker inte att vi gjort något fel men vi måste göra en bedömning: hur mycket skulle vi riskera att få betala om vi skulle förlora, säger Svante Nordh.

Halv miljon
Förlikningen innebär att Sandvikens stadshus AB ska betala drygt 940 000 kronor till Arena Data.
Företaget är dock skyldigt kommunen drygt 440 000 kronor i hyra, därför blir det en halv miljon kronor kvar att betala för kommunen.
KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se