Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammeldags hantverk på hembygdsgården

Ralf Sikström från Gävle har snidat tusentals dalahästar. En konst kanske betraktaren tycker.

– Men jag gör nog sex i timmen av de små hästarna, säger han

I veckan har det varit hembygdsvecka på Pålsgården, Ockelbo hembygdsgård. Temat är hantverk och flera duktiga hantverkare visar up sina färdigheter. Runt 20 år har Svea Dahlbom haft angorakaniner och tillverkat garn av den fina ullen.

Hon visar upp sina färdigheter vid spinnrocken, men ser en stor skillnad mellan kaninens och fårets ull.

– Det saknas fett i kaninullen som gör den mer svårarbetad.

Den stora fördelen med kaninullgarnet är dess mjukhet och hon påpekar att det är sju gånger varmare än fårull. Det gör att det är välkommet för reumatiker som behöver värmande plagg. Kaninerna som ska klippas var tredje månad ger också rätt stora mängder ull i olika färger, som blått, brunt, svart, vitgult och chinchillafärg.

Ralf Sikström har i ett par år tillverkat dalahästar för ett företag i Nusnäs. Han får färdigsågade ämnen som sedan täljs mjuka och runda i formerna. Inte helt enkelt för den oinvigde, men med van hand snidar han snabbt fram de rätta formerna.

– Det svåra är att få alla benen lika grova och runda, säger han.

De japaner som kommer för att köpa en dalahäst brukar också titta just på benen. Är de inte lika grova och runda så köper de inte. Den dalahäst de vill köpa ska se fabrikstillverkad ut, men vara handgjord, menar Ralf Sikström.

Intill sitter Per Wilhelmsson, slöjdlärare från Ockelbo. Han arbetar med flaknäver som han syr med björkrot och det blir sockerskålar och brödfat. Han påpekar att det är en äldre metod att använda hela näverflak som sys samman än det mer moderna där näverslöjdarna flätar i näverremsor.

Under hembygdsdagarna finns även en konstutställning av Börje Grönberg och smeden Kristian har smedjan igång. På söndag firas hembygdsdagen med hälsningstal av Sölve Malm och sedan underhåller dragspelaren Bosse Lööf.