Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gång på gång beställer någon varor i Veronicas namn men polisutredningarna läggs ner

/
  • Veronica Gustavsson har ägnat åtskilliga timmar åt att göra polisanmälningar, ringa kreditupplysningar, webbshoppar och posten. Hittills utan resultat.
  • Veronica Gustavsson får kreditupplysning på kreditupplysning, faktura på faktura på sånt hon inte beställt.
  • Kommissarie Leif Berglund ger ett litet hopp om att de nedlagda utredningarna kan komma att öppnas igen.

Varje dag har Veronica Gustavsson en klump i magen när hon kommer hem och kollar posten. Någon har tagit hennes personnummer och beställer varor i hennes namn. Hon polisanmäler varje beställning men polisen lägger bara ner utredningarna.

Annons

Sommaren 2014 fick Veronica Gustavsson en kreditupplysning från Telia Sonera. Två tv-apparater, två mobiltelefoner, två surfplattor och abonnemang var beställt. Men inte av Veronica.

– Jag ringde direkt och fick namnet på den som beställt varorna. Jag fick också telefonnumret som varorna beställts ifrån.

Veronica bestämde sig för att gå till botten med det som hänt. Hon ringde numret och låtsades att hon skulle leverera varorna. Under samtalets gång fiskade hon efter upplysningar om kvinnan som svarat. Samtidigt sökte hon på nätet för att få mer information.

– Till slut avslöjade jag vem jag var. Hon skyllde på att vi hade ungefär samma personnummer och att allt var ett missförstånd. Hon sa också att jag inte skulle göra någon polisanmälan.

Men det gjorde Veronica. Hade kvinnan hunnit hämta ut varorna hade Veronica kunnat bli betalningsskyldig med åtskilliga tusenlappar.

Veronica trodde att hennes polisanmälan skulle leda till någonting men det gjorde den inte. Ärendet lades ner och kvinnan fortsatte handla teknikprylar, kläder och skor med Veronicas efternamn och personnummer. I ett och ett halvt år har det pågått.

– Hon har till och med bokat läkarbesök i mitt namn!

Veronica har tappat räkningen men sammanlagt har kvinnan beställt varor vid 15-20 tillfällen sedan sommaren 2014.

– Senast var i måndags. Alla företag har varit tillmötesgående och stoppat leveransen men vid några tillfällen har det gått till posten. En gång hade hon tydligen glömt att ändra leveransadress så då kom det en kartong med sex kilo skor!

Kvinnan har ibland uppgett sitt eget förnamn, ibland sitt mellannamn och Veronicas efternamn och några gånger bara Veronicas namn.

Veronica bläddrar i den stora bunten med alla papper. Hon har ordning och reda och kan redovisa varenda kreditupplysning som tagits i hennes namn, alla polisanmälningar, alla beslut om nedlagda förundersökningar och alla beställningar hon inte gjort.

– Vad krävs för att hon ska åka dit? En utredare har sagt att om hon försöker hämta ut ett paket och utlämningsstället har kamera som spelar in så kanske de kan göra något. Men jag vill ju inte att det går så långt för skulle hon kunna hämta ut paketet är det ju jag som blir betalningsskyldig.

Veronica har inte varit oaktsam på något sätt, hon har inte tappat bort någon legitimation och hon känner inte kvinnan som kapat hennes identitet. Hon tror att kvinnan helt enkelt letat på nätet efter ett personnummer som liknar hennes eget.

Veronica har gjort allt som står i hennes makt för att få ett stopp på det här men inget hjälper. Alla polisanmälningar läggs ner. Så här skriver polisen i sina beslut:: "Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.", "Det är uppenbart att brott inte går att utreda.", "Det finns ingen fara för brottets fullbordande. Ej brott.", "Vidtagna åtgärder har inte lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det.", "Det finns inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp.", "Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.".

– Det är jättetråkigt. Jag förstår inte. Vad krävs för att hon ska åka dit? I måndags satt jag i två timmar i telefonen för samtal med polisen, banken och företaget. Det är energikärvande.

Leif Berglund är kommissarie på utredningsroteln med ansvar för bedrägeriutredningar.

– Vad jag kan se är det tio anmälningar, fem nedlagda och fem öppna där förundersökning pågår. Jag tycker mig märka att det finns beröring med de andra, nedlagda ärendena. Gör det det kan de nedlagda öppnas igen.

Brottsrubriceringen som kan komma ifråga är bedrägeri och försök till bedrägeri, brott som kan ge upp till två års fängelse. Enligt Leif Berglund är det ett väldigt vanligt brott.

– Det är jättetragiskt för dem som drabbas och de får jobba hårt.

Den kvinna Veronica misstänker ha stulit hennes identitet har tidigare dömts sammanlagt elva gånger för stöld, försök till stöld, bedrägligt beteende, snatteri, olovlig körning och penninghäleri.