Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Går gränsen inte längre vid tröskeln?

Ska trappstädning i ett hyreshus godkännas som hushållsnära tjänst?

Ska trappstädning i ett hyreshus godkännas som hushållsnära tjänst? Skatteverket säger nej till skatteavdrag men Länsrätten i Vänersborg säger ja. Ännu är rättsläget oklart. Privata Affärer reder ut vad som gäller.

En hyresgäst har fått rätt till avdrag för en hushållsnära tjänst som gäller trappstädning i hyreshuset där hon bor. Detta trots att Skatteverket säger nej till just sådana avdrag. Hur ska man tolka detta?  Vi har hela tiden varit tydliga med att skatteavdraget gäller hushållsnära tjänster som utförs i bostaden. Vi har dragit gränsen vid tröskeln och godkänner inte trapphusstädning. Detta gäller både hyres- och bostadsrätter, säger Pia Blank-Thörnroos på Skatteverket till Privata Affärer. Men nu godkänner Länsrätten i Vänersborg avdrag för trappstädning i ett hyreshus?  Så här är det med all ny lagstiftning. Gråzoner ska testas och det måste få ta sin tid. Men vi överklagar beslutet till kammarrätten.  Finns det andra fall där rättsläget är oklart för hushållsnära tjänster?  Ja. En sådan fråga är vad som gäller samägd mark, till exempel garagelängor och parkeringsplatser som hör till radhuslängor. I dag blir det nej på avdrag för snöskottning och gräsklippning på samägd mark. Är dessa regler ovanligt krångliga?  Nej, det är helt normalt att nya lagar testas och att praxis slår fast var gränsen går. Det är dock ett väldigt stort område som ska testas eftersom det både inbegriper städning och omsorg. JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER Fakta hushållsnära tjänster: Huvudregeln för hushållsnära tjänster är att det ska vara arbeten inom hushållsarbetets kärnområde som utförs i hemmet. Några exempel:  Okej: Städning eller annat rengöringsarbete såsom dammsugning, dammtorkning och skurarbete som behöver utföras med jämna mellanrum.
Inte okej:  Inga avdrag för att anlita företag som hjälper till att organisera och strukturera hemmiljön. Okej:  Barnpassning samt hämtning och lämning av barn till och från skola, dagis, fritids och fritidsaktiviteter. Det är även okej att göra avdrag om barnvakten hjälper barnet med läxor men det är inte godkänt att göra avdrag för privatlärare. Okej: Ett dödsbo kan få skattereduktion för hushållsarbete som utförts före dödsfallet men det är inte okej att göra avdrag efter dödsfallet. Okej: Snöskottning och gräsklippning i din trädgård.
Inte okej: Snöskottning och gräsklippning på allmänning eller samägd mark. (Till exempel parkeringsplatser vid en radhuslänga.)
Däremot är det okej att göra avdrag för snöskottning av trottoaren utanför sin villa om kommunen ålagt villaägaren detta (även om kommunen äger marken).

Inte okej: Passning av husdjur.
Inte okej: Skattereduktion för flytthjälp.
Inte okej:Catering medger inga avdrag. Ännu oklart: Skatteverket har hittills sagt nej till städning av trapphus (gemensamma utrymmen) för såväl hyres- som bostadsrättshus. Länsrätten i Vänersborg har dock godkänt detta. Ärendet är överklagat till kammarrätten.

PRIVATA AFFÄRER