Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garberg

Annons
en av flera Gävlefamiljer som blev förmögnapå handel och sjöfart. Familjen Garberg blev mest kändför sin segelduksfabrik.
1. Anders (1707-1767), rådman, kom som tolvåringfrån Sala till Gävle och upptogs av okänd anledningsom barn i huset hos handelsmannen Fredrik Ennes, farfar tillPehr Ennes. 1736 fick han burspråk och blev sedermeragrosshandlare. Medlem av Handelssocieteten och ledamot av De 24 äldste. Delägarei Brynäs herrgård.
2. Carl Anton (1752-1801), son till Anders (1), redare, fabriköroch grosshandlare, ordförande i De 24 äldste. Boddemot slutet av sitt liv vid Norra Kungsgatan 3, där han påen stor tomt hade tre stenhus och ladugård. Köpte 1774Nils Ambergs segelduksfabrik och blev ägare till Brynäsherrgård. Begravd tillsammans med hustru och enda dotterni ett gravkor söder om Heliga Trefaldighets kyrka. Koretär nu rivet, men platsen är utmärkt med en stenhäll.
3. Anders d y (1781-1826), son till Carl Anton (2), redare,grosshandlare och fabrikör, ledamot av De 24 äldste.Drev Garbergs segelduksfabrik tillsammans med modern Brita ochbrodern Anton Fredrik (4). Blev ägare till Stenbäckslantegendom, och som vinterbostad förvärvades senareÖstanbäcks egendom.
4. Anton Fredrik (1783-1836), son till Carl Anton (2), redare,grosshandlare och fabrikör, drev Garbergs segelduksfabriktillsammans med modern Brita och brodern Anders d y (3) och grundade1832 en linnefabrik för damast och drällvävnader.Garberg, som ägde Brynäs herrgård och därtog emot artister, författare och musiker, var stor mecenatoch konstsamlare. Dessutom ordförande i drätselkammarenoch ledamot av De 24 äldste. Efter svärfadern Pehr Ennesbortgång flyttade hans familj till Ennes hus, nuvarandestadshuset.
5. Axel (1827-1874), son till Anton Fredrik (4). Ryktet sägeratt han kallade sig "le comte de Brynaes", greven av Brynäs,när han umgicks med aristokratin i Frankrike och Italien.Lärare i franska och tyska vid Gävle läroverk på1860-talet och lektor från 1869 till sin död. Inrättadegenom testamente en stipendiefond som uppmuntran i förstahand för de av skolans elever som var duktiga i franska.Axel var intresserad av teater och skicklig amatörskådespelare.Han var också konsul - först för Spanien, sedanför Frankrike.
Bröderna Anders och Anton Fredrik Garberg fick mångabarn och om de stora familjerna kan man läsa i Meddelandenav Gestriklands Kulturhistoriska Förening 1921, däräven en släkttavla visar flera släktled. Elfstrand,P: Hamn, varv och sjöfart (ingår i Ur Gävlestads historia).
Annons