Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdar viktigare än hall

SANDVIKENKonsthallen blir kvar i malpåsen ett år till.Bangen i Stadsparken får sitt bidrag halverat.

Annons
- I stället satsar vi på kommunens ungdomsgårdar, säger Kultur och fritidsnämndens ordförande Sven-Olof Sundqvist,s. Vi ska anställa två ungdomsledare för att ta tillbaka den position vi hade för tio år sedan.
Satsningen betyder att ungdomsgårdarna får en rejäl höjning med 566 000 kronor.
Kultur och fritidsnämnden hade på måndagen ett extra sammanträde där budgeten för kommande år skulle spikas. Besparingarna blir på sammanlagt 4 135 000 kronor där nämnden tog 3,5 miljoner, medan förvaltningen får ta de resterande 635 000 kronorna.
- Vi måste göra de här besparingarna trots att nämnden aldrig fått så mycket pengar, säger Sven-Olof. Vi har år efter år tvingats dra ner på utgifterna och nu ska den nya nämnden direkt efter nyår sätta sig ner och titta över hur vi ska ha verksamheten i framtiden.

Alternativ verksamhet
Att Konsthallen blir kvar i malpåsen under 2003 betyder inte att lokalen ska stå tom. Det ska bedrivas alternativ verksamhet. Här ska bildskolan, jazzklubbar och andra musikarrangemang samsas.
- Visserligen har vi lokalhyran på 400 000 kronor som ska betalas, sa Sundqvist. Men en heltidsanställd föreståndare och någon timanställd skulle ge merkostnader på 920 000 kronor.
- Vi satsar pengarna på ungdomarna i stället för Konsthallen, menade Maria Vestlund, c.
Den nya budgeten innebär också att badet i Kungsgården blir kvar. Parkbadet ska spara 200 000 kronor.
- På övriga anläggningar ska B-planen på Jernvallen spolas upp 14 dagar senare nästa år, förklarade Lars Holst,s, vice ordförande.
Det betyder också att ishallen inte ska spolas förrän den 1 september.
- Tidigare har det varit i juli, men vill klubbarna ha tidigare is får de vara med och betala, sa Holst.
Norra IP blir kvar med tanke på att det är idrottsanläggningen för skolor och den norra delen av tätorten.
- Sedan måste också friidrotten få sin anläggning, menade Holst. Vi ska heller inte glömma bort den kulturhistoriska läktaren.

Ordna verksamheten
Studieförbundet får sina 2 070 miljoner. Deras bidrag har halverats under åtta år, men ska nu få en chans att ordna verksamheten.
Föreningsbidragen ligger kvar på samma nivå.
Biblioteken i kommunen ska spara 440 000 kronor och klarar det genom bättre samordning.
Folkets hus får ett rörligt bidrag på en miljon. En minskning med 350 000 kronor. Kommunens museer ska spara 200 000 kronor av de 430 000 de tidigare fått.
Även Kulturskolan får en sänkning med 300 000 kronor. Det är en halv vaktmästartjänst som försvinner.

JÖRGEN LARSSON