Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdens kogödsel ska driva 140 bilar

/
  • Ingvar Andersson berättar att gårdens förra biogasförsök på 1980-talet inte var så lyckat. Han tror mer på Göteborg Energis kommande anläggning.
  • Våren 2011 kommer gödseln från mjölkkorna på Nötcenter Viken, Falköping, att ge biogas för cirka 140 gasbilar per år.
  • Ingvar Andersson (tv) och Börje Pettersson kommer att övervaka biogasanläggningen på Nötcenter Viken.
  • Några av marknadens gasbilar, som snart kommer att kunna köras på gas från Falköpingskorna.

Det låter inte som så mycket, men kossorna i Falköping kommer att få 140 gasbilar att rulla. När biogasanläggningen står klar produceras både fordonsgas och bättre gödsel.

Annons

De i huvudsak mjölkproducerande korna i ladugården på Nötcenter Viken utanför Falköping tuggar sitt foder som de brukar, helt ovetandes om att deras spillning, när rötnings-/biogasanläggningen står klar, kommer att utgöra basen för 1,6 gigawattimmar biogas per år. Översatt i bilar rör det sin inte om bränsle för fler än 140 stycken, men med tanke på biogasens miljöfördelar, 85 procent lägre koldioxidutsläpp än bensin, är det i sammanhanget ingen skitsak.

För gården innebär biogasproduktionen dessutom bättre gödsel.

– Kogödseln kommer att gå via biogasanläggningen till våra gödselbehållare, den kommer vara luktfri och bättre när metangasen är borta och fri från tillsatser, näringsvärdena blir mer tillgängliga för växterna efter att gödseln gått igenom en biogasanläggning. Vi har forskning på foder och avelsverksamhet och ligger långt framme, därför vill vi gärna ligga i framkant även när det handlar om biogasproduktion, säger Anette Knutsson, vd på Nötcenter Viken.

Ingvar Andersson arbetar som reparatör och allt-i-allo på gården och är en av personerna som kommer att ha tillsyn över nya anläggningen. Han berättar att Nötcenter producerade biogas redan på 1980-talet för uppvärmning och el för eget bruk.

– Men anläggningen var inget vidare, den hade en hel del inbyggda fel och det hela lades ner, säger han. Den nya kommer ha mycket enklare teknik och ska inte behöva mer än en halvtimmes tillsyn om dagen.

Gasledningen kommer att grävas i anslutning till gårdens sex gigantiska gödselbrunnar, som rymmer gödsel för tio månaders lagring, och anslutas till den befintliga uppgraderingsanläggningen i Falköping, för vidare distribution av biogasen via gasnätet till tankställena.

Fotnot: Gårdsanläggningen för biogas byggs av Göteborg Energi. Biogasproduktionen väntas vara i full gång i maj 2011. Nötcenter Viken ägs till 2/3 av Lantmännen Lantbruks och till 1/3 av avelsföretaget Viking Genetics.

Tomas Hägg/TT Spektra

tomas.hagg@ttspektra.se

Källor: Gasföreningen till och med 2008 och SCB/Gasföreningen från och med 2009

Annons